Privlačna i zdrava hrana za djecu

sretna obitelj

Kada treba sjesti za stol, nije nepoznata situacija da se često odvija sukob između roditelja i djece. Obiteljski stol se pretvori u mukotrpno nagovaranje ne bi li dijete stavilo koji zalogaj u usta. No, pitate se mora li uvijek biti tako i postoji li recept za rješenje takvih sukoba? Naravno da postoji, a mi vam donosimo savjete kako ga primijeniti.

Prvo je bitno ustanoviti koje namirnice dijete preferira. Ako mu se više sviđaju jela u kojima prevladava npr. bijela boja, ta jela će i jesti, a ostala jela koja nisu bijele boje će odbijati.

Zato djetetu ponudite meni na kojem će biti istobojne namirnice kako bi ih sve pojelo. Važno je da šarene boje budu u manjini kako ne bi došlo do odbijanja hrane.

Odgovara li djetetu samo bijela boja, za početak mu sortirajte hranjivu krem juhu koja će ga zasigurno okrijepiti. U pripremi će vam od velike pomoći biti mikser kojim ćete moći dobro izmiksati željene namirnice poput krumpira, kelja ili cvjetače. Nadodajte malo vrhnja u juhicu te je umjereno posolite. Takve juhice djeca naprosto obožavaju.

Obožava li vaše dijete namirnice narančaste boje, u juhicu dodajte što više mrkve. Mrkva će pustiti boju te će skroz obojiti juhu. Zatim je posolite te nadodajte tjesteninu u obiku slova koja će djetetu hranu učiniti zanimljivijom.

Za glavno jelo kod djece koja preferiraju bijelu boju poslužite njoke s piletinom. Također dodajte malo slatkoga vrhnja kako bi bilo što ukusnije. Piletina je vrlo zdrava za rast i razvoj kostiju i mišića, a vašem će djetetu takav obrok zacijelo prijati.

Malim ljubiteljima zelene boje poslužite iste namirnice s dodatkom špinata kojeg ćete pomiješati s njokima i piletinom. To će biti zaista bombastične namirnice za razvitak.

Djeca koja obožavaju narančastu boju će zasigurno biti oduševljena poslužite li im kolač od mrkve s dodatkom jabuke koji neodoljivo miriše. Za pravi doživljaj dodajte malo soka od naranče koji je svježe ocjeđen te neka glazura bude čokoladna. Budite sigurni da ćete napraviti slasticu od koje se dijete neće moći odvojiti!

Autor: A.B., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock