Prirodna zaštita kože od sunca

zaštita kože od sunca

Postoji li prirodna zaštita kože od sunca? Naravno! Mnogi proizvodi za sunčanje koji se nalaze na policama trgovina su štetni za zdravlje, a kao alternativa postoje bezopasna i prirodna sredstva u obliku prirodnih minerala i ulja. Moguće je čak napraviti i svoj vlastiti preparat za sunčanje, bez toksičnih sastojaka. Djeci, osobama s osjetljivom kožom i osobama sklonim aknama se najviše preporučuju prirodna sredstva za zaštitu kože od sunca.

Maslace i biljna ulja je najbolje kombinirati s prirodnim mineralima ekstraktom algi, cinkovim oksidom i titanijevim dioksidom. Ulja štite od UVB zračenja koja su glavni uzročnici opeklina, a minerali filtriraju UVA zračenja koja djeluju na pigmentaciju i uzrokuju starenje kože.

Ulje lješnjaka

Popularan dodatak prirodnim kozmetičkim proizvodima je ulje lješnjaka koje je cijenjeno i kao zaštita od sunca, jer štiti od UVB i UVA zračenja.

Ulje lješnjaka se brzo upija te sprečava štetan utjecaj vanjskih čimbenika i fotostarenje. Ovo ulje je pogodno za njegu suhe i mješovite kože, a može se koristiti u mješavinama ili samostalno. Prirodni SPF ovog ulje je između 10 i 30.

Ulje sjemenki maline

Najviši prirodni zaštitni faktor ima ulje sjemenki maline, a iznosi 28 do 50 SPF-a. Može se koristiti kao dodatak mješavinama ili samostalno, a ima jaka protuupalna svojstva zbog čega je pogodno za kožu koja je sklona osipu, lezijama, iritacijama i ekcemima.

Najbolji prirodni izvor vitamina E je ulje pšeničnih klica, koje posebno odgovara suhoj koži, a preporučuje se i za dubinsku regeneraciju kože, prevenciju znakova starenja i liječenje iritacija. Ulje pšeničnih klica se može koristiti u mješavinama ili čisto.

Ulje sjemenki mrkve

Ulje sjemenki mrkve koži daje elastičnost i poboljšava opće stanje kože. Djeluje i protiv različitih kožnih tegoba poput psorijaze, mjehurića, ekcema, čireva, a sprečava i stvaranje staračkih mrlja i bora. Prirodni faktor zaštite iznosi od 38 do 40.

Sojino ulje

Sojino ulje sprečava bore te ujednačuje i proljepšava ten, a brzo se upija i bogato je vitaminom E. Ulje ima SPF 10, a odlično je i kao sredstvo protiv komaraca.

Ulja koja imaju manji zaštitni faktor su ulje jojobe, karite maslac, maslinovo ulje, ricinusovo ulje, ulje makadamije, sezamovo ulje, ulje kokosa, ulje avokada i ulje badema.

Autor: A.Z., Foto: Dmitrijs Dmitrijevs/Shutterstock