Sirup od lovora

lovor

Lovor se najčešće uzgaja zbog listova koji se koriste kao začin u prehrani, ali postoje i pripravci od lovora koji su izvrsni zbog svog snažnog djelovanja na zdravlje. Jedan od tih pripravaka je sirup od lovora koji ublažava simptome gripe i prehlade i kašalj.

Ljekovita svojstva lovora

Ljekovita svojstva lovoru su usporavanje procesa starenja, zaštita tijela od bakterijskih infekcija, poboljšanje zdravlja srca, sposobnost detoksifikacije tijela, brzo zacjeljivanje rana, kontrola dijabetesa, optimizacija probave i ublažavanje respiratornih problema.

Lovor je pun kemijskih spojeva koji djeluju kao antioksidansi te štite od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Svježi listovi lovora sadrže velike količine vitamina A i C te vitaminske spojeve poput riboflavina, pantotenske kiseline, niacina i piridoksina.

Lovor je izvor folne kiseline, a u njegovim listovima nalaze se osnovni minerali poput kalija, magnezija, željeza, cinka, kalcija, mangana, bakra i selena.

Ljekovita svojstva lovora koriste se za snižavanje razine šećera u krvi, liječenje simptoma celijakije, induciranje trudnoće, regulaciju proizvodnje hormona i funkcije živaca, suzbijanje apetita, ublažavanje bolova od uganuća i u mišićima te poboljšanje kvalitete sna.

Prirodni lijek za kašalj

Sirup od lovora je najučinkovitiji prirodni lijek za suhi kašalj, a s obzirom na to da je vrlo ukusan pije se bez problema. Odličan je prirodni sirup za kašalj za djecu.

Lovorov sirup je gorkasto slatkog okusa te ublažava kašalj, a možete ga napraviti i sami. Za sirup od lovora bit će vam potrebna voda, iscijeđeni organski limun, listovi lovora i med.

Recept za sirup od lovora

Potrebno je zagrijati 3 dcl vode i dodati 8 lovorovih listova pa ih poklopljene kuhati oko 10 minuta. Nakon kuhanja listove lovora treba izvaditi iz vode i tekućinu preliti u lonac u kojem će se kasnije raditi sirup.

U tekućinu treba umiješati 7 žlica meda i 1,5 iscijeđenog organskog limuna. Potrebno je miješati sve dok se med ne otopi. Kada se med otopi sirup od lovora je gotov. Kako će se sirup hladiti postajat će gušći, a u hladnjaku se može držati nekoliko dana. Najbolje je sirup popiti u roku od tri dana.

Sirup od lovora je moguće konzumirati topao i hladan, a dovoljna je samo jedna žličica sirupa nekoliko puta na dan. Najbolje ga je piti kada osoba osjeti napadaje suhog kašlja.

Autor: A.Z., Foto: Laurus nobilis/Wikimedia