Čaj od matičnjaka

čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka se koristi od davnina, a za mnoge predstavlja eliksir života. Miris matičnjaka podsjeća na miris limuna, a njegov miris je opojan. Ljekovita svojstva matičnjaka pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti.

Svojim umirujućim svojstvima čaj od matičnjaka djeluje protiv poremećaja koji su uzrokovani stresom. Matičnjak uvelike utječe na kvalitetu sna pa se preporučuje kao najbolji prirodni lijek protiv nesanice, napetosti, anksioznosti i depresije.

Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže i kod nadutosti, a odličan je za žene koje imaju bolne menstruacije. Potiče hormonalne aktivnosti zbog čega je koristan i kao lijek kod problema sa štitnjačom.

Može poboljšati i zdravlje srca, a pozitivno djeluje na imunitet te se lokalno može primijeniti kod liječenja herpesa na usni.

Ljekovita svojstva matičnjaka

Matičnjak sadrži mnoga ljekovita svojstva, a neka od njih su smanjenje visoke temperature, povećanje koncentracije, liječenje glavobolje i ublažavanje mučnine.

Čaj je jednostavno pripremiti, a vrlo rijetko uzrokuje nuspojave zbog čega je iznimno koristan za djecu. Kako bi se skuhao čaj od matičnjaka potrebno je jednu jušnu žlicu suhog bilja matičnjaka preliti s dva decilitara kipuće vode.

Nakon što se suho bilje matičnjaka prelije s kipućom vodom, potrebno ga je ostaviti da odstoji par minuta, pa ga zatim popiti. Čaj je bogat opojnim okusom i mirisom zbog čega ga je čista uživancija piti.

Pčele vole matičnjak, a još se naziva i limunčica, limunka, pčelinja metvica, macina trava, melisa, pčelinjak, maternjak i rojevac.

Svakako je jedna od malobrojnih biljaka koja je istovremeno mirisna, začinska, medonosna, ljekovita, ukrasna, aromatična i koja ima industrijsku primjenu.

Matičnjak je odličan lijek za triazolamu. U kombinaciji s valerijanom je djelotvoran kao sintetski lijek za smirenje triazolama, ali za razliku od sintetskog lijeka matičnjak i valerijan ne uzrokuju nuspojave.

Pojačava koncentraciju te potiče bolje rješavanje slikovnih i tekstualnih zadataka. Ima jaka antivirusna svojstva, smanjuje mogućnost recidiva i skraćuje trajanje bolesti.

Čaj od matičnjaka ljekovito djeluje na smanjenje glavobolje, pomaže kod prekomjernog rada štitnjače, ublažava menstrualne grčeve i trudničke mučnine, povećava koncentraciju i kreativnost, pomaže kod stresa i depresije, potiče miran san, smanjuje visoku temperaturu i pomaže kod herpes simplexa.

Uz pomoć prirodnih lijekova moguće je poboljšati kvalitetu življenja i riješiti se brojnih tegoba bez negativnih posljedica.

Autor: A.Z., Foto: Zsuzsa N.K./Shutterstock