Priprema raznog vrsta povrća

svježe povrće

Kako biste pravilno pripremili razno povrće za konzumiranje donosimo vam savjete koji će vam u tome pomoći. Na vama je samo da odaberete povrće koje najviše volite i pripremite ga za vaše najdraže.

Listovi burgundca mladih biljaka, odrežu se na krajevima i pripremaju kao špinat.

Poriluk, kao i mladi listovi blitve miješaju se sa kiselicom ili vrtnom lobodom, te pripremaju kao špinat.

Od rabarbare i morskog kelja mladi listovi ovih biljaka pripremaju se kao špinat.

Kozja bradica. Tvrde vrhove odrežemo, biljku prokuhamo u slanoj vodi, nakon cijeđenja prelijemo hladnom vodom, zgnječimo i dosta sitno izrežemo, nakon toga stavimo na svijetlu zapršku sa češnjakom i prokuhamo s juhom.

Grah (mladi grah). Velike mahune graha se, nakon što smo uklonili vlaknasti rub, izlome na komadiće, kuhaju u slanoj vodi, stave na zapršku sa proprženim lukom, te dobro zakuhaj u s peršinom kupusom i paprom.

Ljetna endivija skuha se i polije kipućom vodom, nekoliko puta prereže i stavi na svijetlu zapršku s peršinom ili se u nju umiješa pirjani grašak.

Zimska salata – endivija kuha se u dvije posoljene vode, da bi se ublažio njezin gorak okus, sitno se isjecka, pirja na maslacu, malo pobrašni i za zalijevnje se osim juhe stavi i malo vrhnja, šećera i muškatnog oraščića, te sve dobro zakuha.

Šuplja salata (kao trska) – kuhamo je i režemo kao u gornjem primjeru, pirjamo na svijetloj zapršci, prije nego dodamo juhu. Ako sa njom kuhamo i livadnu kiselicu, prije kraja dodamo malo kiselog vrhnja.

Kelj s kovrčastim lišćem krupno se izreže (pri čemu se stapke uzdužno prerežu) prije kuhanja polije vrućom vodom, zaprži s lukom i malo češnjaka i začini paprom i mažuranom.

Kupus (bijeli kelj ) pripremamo kao kelj, ali bez papra, dodajući kim.

Mladi ukiseljeni kupus (novokiseljeni). Čvrsta glavica kupusa izreže se na duge tanke rezance, zatim kuha u vodi, octu i kimu, stavi na zapršku na kojoj smo pržili luk, zalije vodom u kojem se kuhao i dodamo malo juhe. Zatim možemo umiješati nekoliko žlica kiselog vrhnja.

Plavi kupus izreže se na rezance, kuha u slanoj vodi, stavi na svijetlu zapršku, zakiseli i popapri.

Kiseli kupus kuha se sa malo vode, stavi na svijetlu zapršku i miješa dvokrakom viljuškom. Kod njega uzmemo manje brašna, a više masnoće nego kod drugog povrća. Ili se kiseli kupus kuha u vodi, sa slaninom i pečenim lukom, na otopljenoj vrućoj masti pržimo brašno i umiješamo u kupus. Ili se svježe svinjsko meso kuha zajedno sa kupusom.

Koleraba. Meki listovi se odvoje od stapke, umotaju i izrežu na rezance, plod se oguli izreže na duge štapiće. Zatim na svinjskoj masti pržimo češnjak, peršin i brašno, dodamo izrezane štapiće i vodu i kad se malo propirjaju dodamo juhu.
Kuhane listove procijedimo, polijemo hladnom vodom i možemo ih umiješati u kolerabicu, ili zapržiti same za sebe, te poslužiti naizmjenično sa štapićima kolerabice.

Rotkvice. Gomoije koje smo samo oprali izrežemo na tanke listiće, najprije ih kuhamo u vodi, nakon cijeđenja u juhi, te dodamo na zapržene listiće, slično kao i kod kolerabice.

Mrkva se izreže na rezance, kuha u juhi i stavi na svijetlu zapršku sa prženim peršinom.

Bijela mrkva se izreže na listiće, kuha s kimom i stavi na vrlo svijetlu zapršku.

Zakiseljena mrkva. Oguljena mrkva se izreže na rezance, doda se kim, sol i ocat. Pokriveno ostavimo na toplom štednjaku jedan sat, zatim mrkvu kuhamo u vodi, omeška, umiješamo u svijetlu zapršku i zalijemo juhom.

Kisele mrkve se moraju kuhati u glinenom ili dobro emajliranom loncu. Zatim se stave na svijetlu zapršku.

Tikve. Pripremaju se kao i mrkve s kimom, zaliju octom, posole te stave na svijetlu zapršku. Za zimu se ukiseljene pripremaju isto kao i kisele mrkve.

Povrće s umakom od maslaca. Umakom od maslaca možemo zaliti šparoge ili cvjetaču, dodavši juhu s vodom, u kojoj se povrće kuhalo, možemo ga zakuhati s peršinom ili začiniti bijelim paprom ili sokom od limuna. Isto tako, u njega možemo umiješati dobro kiselo vrhnje i na kraju 1 žumanjak, te komadić svježeg maslaca.

Cvjetača. Kad cvjetaču očistimo od svih mrlja i listića i sa stapki skinemo kožicu, kuhamo je, polažući pritom drške/stapke prema gore, kako bi cvijet ostao bijele boje, ili se cijela cvjetača umota u ubrus i stavi u posoljenu vodu. Cvjetača se stavi na sredinu i poslužuje se s umakom od maslaca.

Šparoge. Od nježnih stabljika odvojimo ljuskaste listiće, a kod debljih i tvrđih uklonimo i kožicu, te ih lomimo, gdje su tvrde. Zatim ih peremo, lagano zavežemo u snopić i kuhamo 1/2 sata, nakon čega tek posolimo. Ako šparoge možemo lagano probosti, oprezno ih zahvatimo žlicom za pečenje i stavljamo na zdjelu, razvežemo i zalijemo gore opisanim umakom od maslaca.

“Šparoga” – salata. Odrežemo izrasle korijene žute endivije kad su dugi kao pedalj, priprememo ih kao šparoge.

Prokulice se kratko kuhaju u jako posoljenoj vodi, procijede, preliju hladnom vodom i zakuhaju u umaku s maslacem.

Mahune. Kad uklonimo vlakna/niti, mahune izrežemo na rezance ili ukoso u komadiće debljine prsta, kuhamo ih dok ne omekšaju, procijedimo i stavimo na umak s maslacem, začinimo peršinom i paprom.

Mahune od graška kuhamo s malo juhe, šećera i soli i dodamo umak od maslaca i peršin.

Grašak kuhamo u slanoj vodi , procijedimo i stavimo na zapršku s maslacem i peršinom , samo toliko da se povežu, malo pošećerimo i zakuhamo.

Suhi grašak stavimo nekoliko sati ranije u jednaku količinu hladne vode , a zatim pirjamo s tom vodom na maslacu . Kasnije pripremamo isto kao i svježi grašak .

Šparoga kao grašak. Tanke zelene stapke šparoge izlomimo u komadiće veličine graška i pripremamo kao grašak.

Crni korijen. Ogulimo kožicu s korijena, pristavimo ih u vodu s octom, izrežemo na komade , a njih opet na rezance . Zatim se rezanci operu u čistoj vodi i pirjaju s malo juhe, soli , soka od limuna i maslacu u pokrivenoj posudi, dok ne omekšaju . Kasnije dodamo umak s maslacem ili se kuhani rezanci stave na umak s maslacem, peršinom i paprom .

Bijeli korijeni, prve godine, povrće blagog okusa, priprema se kao crni korijen.

Slatki korijen priprema se isto kao crni i kao šparoge.

Korijen krasuljka, oguli se kao bademi, kuha u umaku s maslacem, peršinom i paprom i dodaje kao garniranje uz ragu, kotlete i sl.

Rotkvice se očiste i operu, kuhaju s juhom, malo soli i papra, zatim stave u umak od maslaca s peršinom.

Foto: berenika/Freeimages