Stare sorte povrća

stare sorte povrća

Jeste li čuli za biljke pepeljuga, žuti nočurak, vrtna repu i portulak? Te vrtne biljke su nekad bile zastupljene u svim vrtovima, no s vremenom su morale svoje mjesto ustupiti drugim biljkama. Sve te biljke su zdrave, bogate vitaminima i jake arome i nekada su se spravljala ukusna jela od tih biljaka. Danas ih je teško nabaviti u trgovini, pa ako ih želite imati, morate ih zasaditi u vlastitom vrtu.

Ove vrste biljaka su dosta otporne i ne zahtijevaju puno, tako da je njihov uzgoj dosta jednostavan. Nekad je i u dugim zimskim danima bilo svježeg povrća jer su stari znali prevariti snijeg i led. Stavljali su pokrov, smještali biljke u sanduke s pijeskom u tamnom i hladnom podrumu.

Želite li obogatiti svoj jelovnik zdravim i bogatim namirnicama, posadite u vrt ove stare zaboravljene sorte povrća. Ljudi su zaboravili koristiti čičak i maslačak koji su odlični za probavu, aromatični pastrnjak, vitaminima bogatom blitvu i portulak koji je bogat vitaminom C.

U prošlom stoljeću je čičak bio jako rasprostranjen. On dolazi iz porodice artičoka, no za razliku od nje, ne upotrebljavaju se pupoljci cvjetova, nego stabljike listova. Stabljike se režu na otprilike 6 centimetara i kuhaju se u slanoj vodi. Kako stabljike ne bi posmeđile u vodu gdje ih kuhate dodajte ocat ili limunov sok i brašno.

Od skuhanih stabljiki možete pripremiti juhu, salatu, neki prilog ili nabujak. Čičak se sadi početkom petog mjeseca u hranjivo i toplo tlo. Ako želite da vam stabljike budu nježne, početkom rujna trebate izbijeliti stabljike. Stabljike se mogu odrezati nakon dva tri tjedna. Čičak funkcionira i kao zimska biljka. Možete ih iskopati u kasnu jesen, staviti u pijesak i čuvati u podrumu.

Čičak, osim što je zdrav i hranjiv u vrtu privlači pažnju svojom ljepotom.

Bundeva je u prošlom stoljeću bila najraširenije i najatraktivnije povrće. Stare sorte poput turkinja, lady godiva ili velike žute bundeve je isplativo uzgajati jer se od njih mogu pripremati nabujci, kolači, juhe, džemovi i tako dalje, a najbolje od svega je što su hranjive i niskokalorične.

Autor: S. G., Foto: Sari ONeal/Shutterstock