Prehrana u trudnoći iznimno je važna

Trudnica jede krastavce, Foto: CREATISTA/Shutterstock

Vaše je tijelo od prvog dana trudnoće izvor života za vaše dijete. Beba dobiva svu potrebnu hranu za svoj rast iz onoga što vi jedete, zato je zdrava prehrana vrlo važan dio svake trudnoće.

Velikom broju trudnica u tom se razdoblju promijeni ukus pa požele neku sasvim posebnu hranu, no postoje neka pravila kojih se valja pridržavati. U trudnoći se povećava potrošnja određenih hranjivih sastojaka i bitno je da ih se u tom razdoblju s hranom unese što više.

Liječnici preporučuju da količina hrane u prva tri mjeseca trudnoće bude ista kao prije nje jer tada embriju za opstanak i razvoj treba minimalno energije. S povećanjem unosa energije trebalo bi početi u četvrtom mjesecu trudnoće, i to za 200 do 300 kalorija. Glad koja će se vjerojatno pojaviti u tom razdoblju može se s utažiti malim obrocima smještenim između glavnih.

Suzdržite se od grickalica , slatkiša i brze hrane ili ih svedite na najmanju mjeru: prevelika težina u trudnoći uzrokuje povećanje tlaka, dijabetes i druge komplikacije. Zdrava prehrana podrazumijeva svakodnevno konzumiranje hrane koja ima veliki postotak vitamina, minerala, škroba, ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća.

Svježe voće i povrće bogat su izvor minerala i vitamina, a mlijeko i mliječni proizvoditi kao što su sir i jogurt podmirit će potrebu za bjelančevinama i kalcijem. Škrobom i ugljikohidratima obiluju kruh, žitarice, tjestenina, krumpir i riža.

Dodatni izvor minerala i vitamina imaju meso, jaja, riba, orasi i različite grahorice.  Ništa manje važnu ulogu za bebino zdravlje ima folna kiselina koja se nalazi u zelenim listovima povrća, brokuli i kelju. Dok ste trudni izbjegavajte kavu, radije pijte biljne čajeve, prirodne sokove i, naravno, vodu u neograničenim količinama.

Vegetarijanke se moraju pobrinuti da nadoknade hranjive sastojke koji se inače nalaze u mesu. Liječnici preporučaju da se u prehranu uvrsti više mliječnih proizvoda, a za nadoknađivanje vitamina B12 kombinaciju tog vitamina i folne kiseline.

Istraživanja su pokazala da trudnice koje imaju dobro isplaniranu vegetarijansku prehranu također imaju potpuno zdravo dijete. Svakoj majci najvažnije je zdravlje njezina djeteta, zato brigu o tome treba povesti još dok je ono u trbuhu. Ne zaboravite da je umjereno povećanje vaše tjelesne težine znak zdrave trudnoće.

Autor: I.H., Foto: CREATISTA/Shutterstock