Recept za pizzu

Dok neki smatraju da tijesto na pizzu nije pretjerano bitno i pažnju obrate na bolju šunku ili skuplji sir i dodatke za pizzu, pravi će pizza majstori reći da je tajna dobre pizze u dvije stvari: dobrom tijestu i dobroj pećnici.

Kada radite tijesto za pizzu, napravite veću količinu jer višak tijesta možete spremiti staviti u frižider za slijedeći dan ili duboko zamrznuti ako ne planiramo u idućih dan-dva opet raditi pizzu. Dobro tijesto za pizzu radi se 1 kg brašna (omjer je pola oštrog, a pola glatkog brašna), 1/2 litre mlake vode, 1 puna žlica soli, 2 žličice šećera te najviše 10 gr kvasca. Polovicu vode promiješajte sa žlicom brašna i kvascem, a u to dodajte dvije žličice šećera. Smjesu dobro promiješajte kako se brašno ne bi zgrudalo. Kada tu smjesu izmiješate, dodajte ostatak brašna i ulja.

Budući da smo istaknuli kako je tajna dobre pizze u dobrom tijestu, najvažnije je i miješenje samog tijesta, dakle, što ga više miješate, ono će biti bolje. Obavezno ga miješajte dok se ne počne odvajati od posude u kojoj ste ga zamijesili, no kada pomislite da je sve gotovo, dodajte još minutu-dvije miješanja.

Kada ste sigurni da ste tijesto dobro umijesili, ostavite ga u pokrivenoj posudi da se digne. Potrebno mu je sat, sat i pol, nakon čega je tijesto spremno za “buliranje”. No, ako želite da vam pizza bude još bolje, tijesto umijesite dan ranije.

Za jednu “prosječnu” pizzu potrebno vam je oko 300 grama tijesta, a od ove količine možete dobiti oko 5 protvana pizza. Kugle za tijesto za pizzu prave se tako da ruke dobro namažete uljem (možete koristiti obično ulje) i tijesto razdelite u kugle. Odvojene kugle premažite uljem i ostavite da odstoje desetak minuta. Nakon toga tijesto za pizzu razvaljajte do željene veličine i “prebacite” u protvan za pečenje.

Na tijesto se prvo stavlja umak od rajčice ili pelati, to je dakako stvar izbora i osobnog ukusa. S rajčicom ne pretjerujte, a možete ju prije stavljanja na pizzu u šalici začiniti po vlastitom ukusu (papar, sol, vegeta i slično).

Važan je podatak taj da se na umak od rajčice prvo razbaca malo parmezana ili ribanog sira, onda se poslažu šunka, gljive i svi ostali dodaci prema izboru, na kraju se opet nariba sir i posipa origano.

Kada pečete pizzu, pečnicu zagrijte na maksimum, pa tek onda tijesto razvlačite. To je važno jer, što je veća temperatura u pećnici, pizza se kraće peče i sočnija je.

Foto: James Steidl/Shutterstock