Prednosti odlaska u vrtić

djevojčica crta

Nekada su majke ostajale kod kuće i brinule se za djecu sve do njihovog polaska u školu, ili čak i dulje, ali danas je to sve rjeđi slučaj. Najčešći razlog upisa u vrtić je financijske prirode, odnosno povratak na posao oba roditelja.

Kod nekih roditelja upisivanje djeteta u vrtić izaziva tjeskobu jer “napuštaju” svoju djecu na nekoliko sati, ali vrtići su mjesto gdje djeca dolaze s užitkom, što zbog igračaka što zbog prijatelja. Neka djeca u vrtiću borave više vremena nego što ga provedu kod kuće u budnom stanju. Vrtić djetetu postaje drugi dom, tamo spava, jede i igra se. Vrtić nije ustanova koja “čuva” vašu djecu dok ste na poslu nego mjesto koje vašem djetetu pruža sve potrebno za njegov razvoj.

Pročitajte zašto je dobro za vaše dijete da provodi vrijeme u vrtiću:

  1. Povećavanje samostalnost – dijete će u društvu vršnjaka ili starije djece prije početi samostalno jesti ili odviknuti se od pelena. U vrtiću se sve uči primjerom, a najbolje je što u toj fazi djeca najbolje uče oponašanjem.
  1. Poticanje socijalizacije – redovito druženje s drugom djecom njegove dobi pruža mogućnost da ono razvije nove društvene vještine.
  1. Bolje se razvijaju – sve one pjesmice i brojalice, zajedničke igre i aktivnosti, pružaju djetetu svakodnevne prilike za učenje i razvoj.
  1. Stvaranje prijateljstva – neka od najjačih prijateljstva nastala su baš u vrtićkoj dobi, a druženje s drugom djecom potiče govorne vještine i djetetovo samopouzdanje.
  1. Raznolikost poticaja – dječji vrtić svakodnevno vašem djetetu nudi raznolike poticaje za njegov cjelokupni razvoj i pruža djetetu svu potrebnu njegu.
  1. Vaš odnos će postati kvalitetniji – kada vi i vaše dijete provodite vrijeme jedno bez drugoga, vjerojatnije je da ćete vrijeme koje provodite zajedno bolje iskoristiti.
  1. Pratite razvoj vašeg djeteta – svi zaposlenici dječjeg vrtića su profesionalci u svom poslu, u bilo kojem trenutku možete saznati kako vaše dijete napreduje u razvoju pojedinog područja. Osim roditeljskih sastanaka, možete zatražiti i individualno savjetovanje s odgajateljem.
  1. Traženje savjeta – ako je vaš mališan nemoguć kod kuće i ne želi pojesti tanjur juhe, raspitajte se kod njegovog odgajatelja, oni obično imaju neki trik kako im to uspijeva.
  1. Rješavanje sukoba – vaše dijete će u vrtiću naučiti rješavati svoje probleme, najčešće su “svađe” vezane za igračku koju želi. Uz asistenciju odgajatelja, naravno.
  1. Spremnost za školu – djeca u vrtiću osim osnovnih higijenskih navika imaju i pripremu za školu u zadnjoj godini vrtića. Tako će vaše dijete dobiti stručnu pomoć uz svakodnevnu igru i njegu.

Autor: S.K., Foto: Serhiy Kobyakov/Shutterstock