Bušenje ušiju kod djece

bušenje uši

Nekoliko je razloga zbog kojih se roditelji odlučuju svojim kćerkicama probušiti uši. Jedna od dva najčešća razloga su da se vidi da je njihovo dijete djevojčica i moda. Bušnje ušiju bebama je kulturna praksa.

Mnoge majke same buše uši svojoj djeci iglom za šivanje, pa ubod dezinficiraju alkoholom i hlade ledom kako bi se smanjila oteklina. Liječnici su protiv toga, te zagovaraju da ukoliko roditelji već žele djetetu probušiti uši, da ga odvedu kod stručne osobe, koja će uz pravilno bušenje primijeniti i antiseptik.

Neki roditelji smatraju da je uši najbolje probušiti dok je dijete još jako malo jer će mu tada bušenje biti manje traumatično. No, imajte na umu da bez obzira na dob djeteta, dijete i dalje osjeća bol, pogotovo ako to područje nije ispravno umrtvljeno.

Nakon što se djetetu probuše uši, svaki roditelj bi trebao dobiti upute i znati kako nakon bušenja pravilno njegovati uši. Ako se uši ne probuše profesionalno, te ako se nakon bušenja ne njeguju pravilno moguće su alergijske reakcije, infekcije i ozljede ušne resice.

Infekcije mogu prodrijeti u uho ukoliko oprema, koja se koristi za bušenje, nije sterilna, ako naušnice previše stisnu uho ili ako su naušnice prljave.

Nakon bušenja ušne resice formira se mali ožiljak, koji s vremenom nestaje. Međutim, poneka djeca, pogotovo crna djeca, mogu biti sklona da imaju keloide na probušenom mjestu na uhu.

Mlađa djeca imaju potrebu igrati se s naušnicama, pa je preporučljivo, ukoliko se odlučite na bušenje uha, da na uho djeteta stavite male naušnice koje su uz uho.

Imajte na umu da kod naušnica uvijek postoji rizik da se razdvoje i da otpadne poneki komadić. Te postoji opasnost da dijete proguta i uguši se sa otkinutim dijelovima, zato radije dva puta razmislite prije nego se odlučite na bušenje. Doći će i to vrijeme kada će vaša princeza sama odlučivati o uljepšavanju.

 Autor: A.Z., Foto: Netrun78/Shutterstock