Pravilno pranje kose

pranje kose

Da bi kosa bila zdravija i lijepo izgledala, vrlo je bitan način na koji ju perete i njegujete. Nepravilno pranje kose, može ju oštetiti, pa smo vam pripremili par pravila pravilnog pranja kose.

Prije šamponiranja kose, kosa treba biti u potpunosti mokra! Kosu močite sa toplom vodom, jer topla voda pomaže u uklanjanju masnoće sa kose i tjemena, te otvara pore, kako bi se hranjive tvari iz regeneratora lakše upile.

Dugoj kosi na vrhove stavite malo regeneratora, prije nego ju krenete šamponirati, pa ostavite nekoliko minuta na kosi prije šamponiranja. Na taj način ćete zaštititi svoju kosu od pucanja.

Kosu sa šamponom perite samo na tjemenu gdje je kosa najmasnija i najotpornija. Vrhovi kose su najčešće ispucali i suhi, pa im šampon kose nanosi više štete nego koristi. Nikada prilikom pranja ne pretjerujte sa šamponom.

Perite svoju kosu nježno i oprezno, jer ćete ju u suprotnom grubim pranjem uništiti, svakim šamponiranjem sve više.

Nikada nema potrebe za duplim pranjem kose. Jedno šamponiranje je sasvim dovoljno, a ukoliko imate stvarno jako zamazanu kosu, operite je dva puta.

Nakon dobrog pranja kose sa šamponom, i temeljitog ispiranja šampona sa kose, mlakom vodom, nanesite na kosu dovoljnu količinu regeneratora. Regenerator nanosite od sredine prema vrhovima, a što ga dulje ostavite na kosi, to ćete dobiti bolji efekt. Regenerator isperite na samom kraju tuširanja ili kupanja, neka vam bude što dulje na kosi.

Zadnje ispiranje kose neka bude hladnom vodom, jer hladna voda zatvara epiderme, pa će vam se kosa nakon ispiranja hladnom vodom jače sjajiti.

Uvijek koristite šampon i regenerator koji su namijenjeni vašem tipu kose, te pokušajte ne prati svoju kosu prečesto, ukoliko za tim stvarno nemate potrebu. Suha kosa, kao i normalna se pere najviše dva puta na tjedan, dok se masna kosa pere češće, ako baš mora.

Autor: A.Z., Foto: uccrow/freeimages