Njega suhe kose

suha kosa

Ako imate suhu kosu, sigurno ste ju tretirali na način, na koji nije zaslužila i sada trpi posljedice. Suhoj kosi je potrebna posebna njega, a kako ju trebate njegovati donosimo u nastavku.

Kako bi vam se kosa oporavila, pokušajte ju neko vrijeme ne tretirati preparatima za kosu kao što su fen, pegla ili figaro. Koliko god vam kosa nakon tih preparata bila sjajna i glatka, ona se zapravo lomi prilikom svake njihove upotrebe, pa bi ih najbolje bilo izbjegavati.

Nikada nemojte koristiti šampon za kosu koji nije namijenjen vašem tipu kose, jer će takav šampon zapravo dodatno oštetiti vašu ionako oštećenu kosu. Ukoliko nemate šampona koji je namijenjen vašem tipu kose, radije nemojte prati kosu dok ga ne kupite, ili ju samo dobro isperite nekoliko puta sa čistom vodom.

Temperaturne razlike prostorija i vanjskog zraka za vrijeme ljetnih ili zimskim mjeseci, čine našu kosu dehidriranom, pa bi joj u tim mjesecima trebali pružiti dodatnu zaštitu u tipu maska za kosu, koje će hraniti dehidriranu kosu, te joj vratiti život.

Prilikom konzumiranja kotraceptivnih tableta, menopauze ili trudnoće, žene imaju velike promijene na svojoj kosi, na koje ne mogu utjecati bez obraćanja liječniku, pa ukoliko ste se srele sa ovim problemom, obratite se svome liječniku.

Nikada, ali baš nikada nemojte češljati svoju kosu dok je mokra, jer ćete ju tim postupkom samo dodatno uništiti i potrgati. Mokra kosa je dodatno lomljiva i krhka, pa bi ju najbolje bilo češljati prije pranja i nakon što se posuši.

Važno je znati kosu češljati na način koji ju neće oštetiti. Pravilno češljate kosu tako da ju prvo dobro rasčešljate na vrhovima, pa onda postepeno češljate prema gore, dio po dio kose, kako ju ne bi trgali i čupali. Na ovaj način vaša kosa će biti glatka i raščešljana bez da ju uništite.

Autor: A.Z., Foto: Angela Hawkey/Shutterstock