Povezivanje s djetetom

povezati djete

Svaki bi se roditelj trebao povezati sa svojom bebom, od prvog dana. Povezivanje sa bebom će vam donijeti sretno i veselo dijete, s kojim će vam biti lakše uspostaviti komunikaciju, te će vam život biti manje stresan. Pokažite svojoj bebi koliko ju volite i koliko vam je stalo, na taj način ćete joj zadovoljiti sve njene potrebe, što će vama dati osjećaj sigurnosti. U nastavku vam donosimo nekoliko načina na koje se možete povezati sa svojom bebom.

Nekoliko puta dnevno se povezujte sa svojim djetetom tako da ga stavite na svoju kožu. Koža na kožu je najbolji način povezivanja roditelja i djeteta, a to je tako jer je koža najosjetljiviji dio tijela. Majke imaju svaki dan priliku za ovaj način povezivanja sa djetetom, prilikom hranjenja. Očevi baš i nemaju tu priliku, pa im trebate dati priliku zbližavanja sa djetetom i staviti djete kožu na kožu sa tatom, kako bi se zbližili i kako bi dijete dobilo osjećaj sigurnosti. Pazite samo da djetetova leđa prekrijete dekicom kako se ne bi prehladilo.

Nosiljka za bebe je najbolja za zbližavanje roditelja i djeteta, jer je dijete stalno uz vas, a i vama će odgovarati jer ćete imati obje ruke slobodne, pa ćete moći obaviti više stvari.

Hranjenje je najbolje vrijeme za povezivanje sa bebom, pa sve i ako ne dojite. Hranjenje na flašicu jednako zbližava dijete i majku, a bitno je da rilikom hranjenja gledate dijete u oči i razgovarate. Ukoliko dojite ponekad se izdojite u flašicu, pa ju dajte tati da i on nekad nahrani dijete, i na taj način se poveže.

Pokušajte uvijek prepoznati plač i potrebu svoje bebe. Što ćete brže zadovoljiti potrebu djeteta, to ćete biti bliži sa njime, te će se vaše dijete osjećati sigurno. Masirajte svoju bebu što češće. Masaža je odličan način zbližavanja roditelja sa njihovim djetetom. Uzmite malo baby ulja pa laganim kružnim pokretima masirajte dijete prije spavanja ili nakon kupanja.

Pokušajte što manje biti pod stresom, te si koliko god je to moguće, sve obveze prilagodite sebi prema rasporedu koji vama odgovara. Mirna mama znači i mirno dijete, a ako je mama pod sresom i dijete će biti, pa je bitno da se čuvate.

Autor: A.Z., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock