Kako brzo ostati trudna

zanijeti lako

Ako ste donijeli odluku da želite dijete i sada ćete početi intenzivno raditi na tome, trebali bi znate neke bitne stvari koje bi trebali raditi od trenutka kada počnete raditi ne djetetu. Jedna od tih stvari je i zapisivanje datuma prvog dana menstruacije, svaki puta kada ju dobijete, jer će to možda biti vaša zadnja menstruacija prije porođaja. Taj datum je bitan kako bi doktori mogli odrediti termin poroda.

Bilo bi čak dobro da osim prvog dana zadnje menstruacije, znate i prvi datum predzadnje menstruacije, te da ga zapišete. Isto tako prije planirane trudnoće bi bilo dobro da posjetite svog stomatologa, te da obavite sve preglede i popravke vezane za zube.

Ukoliko želite saznati sve pojedinosti vezane za začeće, najbolje je da se posavjetujete sa nekom od ženskih udruga, pitate svog ginekologa, ili jednostavno potražite sve detalje na internetu. Na internetu stvarno možete pronaći sve što bi vas moglo zanimati, a i ono za što niste niti znali da postoji.

Prije planiranja trudnoće, otiđite liječniku opće prakse i svom ginekologu, kako bi vam provjerili vaše zdravstveno stanje, te kako bi vas liječili prije trudnoće ukoliko je to potrebno. Bitno je samo da prije trudnoće, ukoliko ju planirate, budete zdravi.

Bilo bi dobro kada bi prije začeća saznali sve rizike od genetskih oboljenja, sa obje strane obitelji, kako bi se na vrijeme mogli pripremiti ukoliko dođe do neke bolesti ili ukoliko postoji mogućnost za neku bolest. Dobro je znati, što možete očekivati, kako vas ništa ne bi iznenadilo.

Kako bi zanijeli pratite svoju tjelesnu temperaturu, bilo bi dobro kada bi uz sebe imali pribor za praćenje ovulacije, izbjegavajte sve proizvode koji bi mogli utjecati na promjenu pH balansa vagine.

Isto tako u vrijeme kada želite ostati u drugom stanju trebate obratiti pažnju na svoju prehranu, ne bi smjeli pretjerivati sa treninzima i intenzitetom vježbanja, trebali bi se što više opustiti, počnite što ranije piti vitamina sa folnom kiselinom, pratite svoj menstrualni ciklus, napravite bris grlića maternica kako bi se uvjerili da je sve u redu.

Da bi ostali u drugom stanju trebali bi imate spolne odnose pet dana prije i pet dana nakon ovulacije. Jedite što više zdravih namirnica, i pazite da vam prehrana bude uravnotežena! Obavezno prestanite pušiti i piti alkohol, te od samog početka smanjite unos kofeina u organizam.

Autor: A.Z., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock