Akupresura ili digitopunktura

akupresura

Akupresura ili digitopunktura spominje se u kineskoj medicini, a značenje te riječi možemo okarakterizirati kao pritisak na određene točke na ljudskom tijelu. Ljudskim tijelom kruži energija, a kada je jedna točka energetskog centra u blokadi, tijelo će to znati prepoznati, pa će se javiti blokade, javljati će se bolovi, a u konačnici može nastupiti i bolest.

Za akupresuru možemo reći da je ugodno-bolna masaža, odnosno terapeut se služi samo rukama, a prstima pritišće na bolna mjesta, kružeći palcima, srednjim prstom ili kažiprstom na određenim točkama, te tako nastoji eliminirati težinu boli koju klijent osjeća. Ponekad se vrše i trljanja duž meridijana na tijelu, a sve to skupa se obavlja eteričnim uljima u zagrijanoj prostoriji uz laganu meditativnu muziku.

Svaku bolest možemo liječiti tretiranjem tijela kao cjeline, a ono se sastoji od fizičkog i emotivnog dijela, odnosno sustava. Napomenut ćemo i to da se u dlanovima i tabanima nalazi cijeli spektar točaka koje označavaju svaki organ koji se nalazi u ljudskom tijelu, što znači ako pristupimo akupresuri samo na tim dijelovima tijela, klijent će se osjećati puno bolje, a energija će početi kružiti oko glavnih energetskih centara i širiti se duž cijelo tijelo.

Ako se radi o emotivnoj blokadi, terapeut će se na tom dijelu malo duže zadržati s klijentom i porazgovarati što se dešava unutar njegovog organizma kako bi ga bolje razumio zašto se javlja bol, a klijent se treba samo opustiti, prepustiti i vjerovati svom terapeutu. Što je klijent opušteniji, terapeut će uspjeti učiniti puno više za njega jer kroz prste će osjetiti kako se mišići opuštaju i pripremaju za revitalizaciju. Tretman akupunkture može trajati od pola sata pa do dva sata, a sve je ovisno o vrsti tretiranja, odnosno da li će terapeut poraditi na cijelom tijelu ili samo parcijalno.

Za prvi odlazak terapeutu, predlažemo da to bude parcijalno, jer kontraindikacije su različite, nekome bude lošije nego na samom početku, ali to je sve normalno jer energija pronalazi put ka ozdravljenju bolnog mjesta, a netko se odmah osjeća olakšano, kao da je skinuo teret s leđa. Broj terapija je individualan, nekome će već u par tretmana biti znatno bolje, a nekome će trebati puno više, ali ne oklijevajte, podvrgnite se tom zahvatu i tijelo će vam biti zahvalno u starijoj dobi.

Što sve možemo dobiti akupresurom:

  • popravlja se opće stanje, odnosno jača se imunološki sustav
  • liječe se posljedice svih vrsta trauma, stresa, poremećeno disanje, učestali problemi s probavnim traktom, povraćanja, začepljenosti, napuhanosti organizma, te razne alergije
  • nadalje akupresurom možemo smaniti bolove u leđima, mišićima, tetivama, zatiljku, bolove glave, bolove u zglobovima i ligamentima
  • iz tijela se otklanja strana tvar, odnosno svi otrovi koji su unešeni u organizam, bilo udisajem, bilo unosom hrane
  • ovom tehnikom stvara se nova energija i snaga u tijelu, pa se tako klijent osjeća mlađim i s puno više energije za koju nije ni bio svjestan da ju ponovo može aktivirati
  • stvara se fleksibilnost u svim mišićnim tkivima
  • otklanja se poremećaj živčanog sustava
  • unutarnji organi tijela počinju dobivati novu formu, odnosno počinje njihovo izlječenje

Ono što je najvažnije spomenuti je to da se mogu smanjiti doze analgetika ili protuupalnih sredstava pošto se tijelo pripremilo za manje doze uzimanje istih jer je skoro izliječeno.

Autor: J.N., Foto: Olaf Speier/Shutterstock