Pedikiranje kod kuće

Njegovana stopala, Foto: Kzenon/Shutterstock

Ljeto je odavno počelo, otvorene cipelice su ponovno u modi, japanke su posvuda oko nas, no u kakvom su stanju vaše noge? Jesu li vam se na tabanima skupili zadebljani ostaci kože ili vam je koža popucana i neprivlačna?

Ukoliko si ne možete priuštiti posjet pedikeru, pokušajte stopala srediti sami, kao što radi većina žena na svijetu. Ovaj proces nije pretjerano kompliciran, no kako biste ga usavršili potrebno je mnogo prakse.

Prvi korak kod pedikiranja je ljuštenje mrtve kože sa tabana. U trgovini nabavite sredstvo za piling nogu, možete čak i birati proizvode ovisno o tipu vaše kože. Prije pilinga namačite svoje noge u toploj vodi kako bi vam koža omekšala, a u vodu slobodno dodajte malo soli.

Ovisno o stanju u kojem se nalaze vaša stopala, možete kosristiti razne preparate. Ako imate puno zadebljane i mrtve kože, predlažemo vam da je uklonite specijalnim skalpelom za pedikuru koji možete kupiti u svim boljim trgovinama.

Ako vam stopala nisu u toliko katastrofalnom stanju, pokušajte se koristiti raznim pripravcima i gelovima za stopala koja u sebi sadrže sitne čestice koje služe za piling. Prilikom odabira obratite pozornost jer ovakva sredstva mogu biti za piling suhih ili vlažnih nogu.

Također se možete koristiti raznim rašpicama koje su namijenjene za noge, no njih primjenjujete za završno oblikovanje kože.

Nakon što ste završili sa uklanjanjem mrtvih stanica, svoje noge dobro premažite hranjivim kremama i losionima. Dok ih premazujete slobodno si izmasirajte noge jer ćete na taj način u njih povratiti cirkulaciju.

U posljednje se vrijeme preporučaju kreme koje u sebi sadrže ekstrakte čajevca. Ova će biljka kremi dati i ugodan miris koji će osvježiti vaše noge.

Nokti na nogama moraju biti uredni i čisti. Ukoliko vam se pod noktom sakupilo mnogo prljavštine, očistite je oštrim dijelom rašpice za nokte. Potom oblikujte svoje nokte i pazite da ih uvijek režete u ovalnom obliku kako ne bi došlo do zabijanja nokta pod meso.

Zadnja postaja kod pedikiranja kod kuće je lakiranje noktiju na nogama. Prije svega uklonite stari lak za nokte, a losionom ili kremom nahranite svoje nokte. Imajte na umu kako za vrijeme ljetnih mjeseci morate dodatno obraćati pozornost na nožne nokte jer su konstantno na zraku i rastu brže, ali su i skloniji pucanju pod vanjskim utjecajima.

Pažljivo nanesite dva sloja laka koji najbolje odgovara vašim otvorenim cipelicama ili japankama, a ako ste napravili eventualne pogreške i polakirali kožu oko nokta, uklonite ih štapićem za uho kojem je kraj namočen u sredstvo za čišćenje laka.

Autor: M.T. Foto: Kzenon/Shutterstock