Otkrivanje i poticanje talenta kod djece

rad s djecom

Od najranijih godina života djeteta, dijete treba poticati na stvaranje. Time se ono osjeća sposobnijim i ima više samopouzdanja i želje za učenjem. Jedan od najvažnijih čimbenika je da uočimo na kojim su to područjima dobra i zainteresirana. Pravo prepoznavanje dječjeg talenta nije uvijek tako lako, zato se mnogi talenti uopće ne otkriju niti dalje ne razvijaju.

Ako imate poteškoća s odlukom na koju aktivnost dijete upisati, znajte da niste jedini. Također to vrijedi i za vrijeme koje djeca provode kod kuće. Zato je bitno pratiti znakove koje vode k prepoznavanju djetetovih interesa.

Od iznimne važnosti je komunikacija između vas i djeteta. Pitajte dijete što voli, što mu se najviše sviđa i u kojoj aktivnosti se najbolje osjeća. Slikovnice, knjige i televizija će vam u tome vrlo pomoći. Pomažite mu kad god zatreba vašu pomoć i dajte mu poticaj koliko god treba.

Djetetu je potrebno dozvoliti da se druži s ostalom djecom koje slični interesi zanimaju. Hvalite djetetov trud jer će ono imati više samopoštovanja i naučiti će cijeniti svoj rad i trud. No, nemojte niti pretjerivati  pohvalama jer bi to moglo izazvati kontra efekt. Umjesto toga dijete bolje ohrabrite.

Neka vam ne bude žao priuštiti djetetu dovoljno različitih iskustava i raznih mogućnosti za istraživanje. U razvijanju djetetovih sposobnosti pomoći će vam i zajedničko druženje poput plesanja, pjevanja, čitanja knjiga ili gledanja zabavnih filmova za djecu.

Također, provodite zajedno što više vremena kad god možete u prirodi. Osim što će se imunitet vašeg djeteta poboljšati, imati će priliku upoznati različita bića iz biljnog i životnjskog svijeta.

Pričajte mu o raznim biljkama koje vas okružuju i o životinjama. Dijete će time steći jedan noviji osjećaj prema obzirnosti i osvještenosti prema drugim bićima. Također, moguće je da će toliko zavoljeti prirodu i životinje da će možda čak i to postati jedna od glavnih zanimacija u njegovom životu.

Autor: A.B., Foto: auremar/Shutterstock