Organizacija kućnog budžeta

kovanice novca

Kako bi uštedjeli novac, važno je da se za početak dobro organizirate i da planirano trošite novac. Kako bi to postigli u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Hranu koja vam ostane od ručka iskoristite za pripremanje večere, ili kao obrok za drugi dan. Nemojte bacati hranu! Ako vam se baš ostaci hrane ne jedu isti ili drugi dan, možete ih zamrznuti pa ih pripremiti onda kada vam najviše odgovaraju. Uvijek poslužujte manje porcije hrane, kako se hrana ne bi bespotrebno bacala.

Prilikom kupnje namirnica pazite na njihov rok trajanja. Preporučuje se kupnja namirnica za sljedećih sedam dana, a sve više od toga radije kupujte kasnije kada će vam trebati. Tako ćete izbjeći kupnju namirnica koju možda nećete stići iskoristiti ili vam uopće neće trebati. Iz pretrpanih hladnjaka se uvijek ima nešto za baciti, zbog isteka roka, jer se zaboravi na postojanje kupljenih namirnica. Najpoželjnije je da namirnice smrzavate, kako bi im produljili rok trajanja.

Što god vam ostane od hrane, od toga napravite kompost koji će biti idealan za posađeno povrće i voće. Kompost će nahraniti biljke i pospješiti njihov rast!

Nikada nemojte gomilati zalihe hrane, kako bi hranu prestali bacati. Najsigurniji način za prestanak bacanja hrane je umjereno kupovanje zaliha, bez pretjerivanja, posebice onih koje imaju kratki rok trajanja.

Što god se u trgovini prodaje na akciji, nije vrijedno uzeti u velikim količinama, jer je vrlo vjerojatno kratkog roka trajanja zbog čega ćete na kraju pola od kupljene hrane baciti.

Bilo bi poželjno kada bi svaki tjedan na početku tjedna napravili tjedni menu, kojeg se prilikom kupnje trebate pridržavati. Isplanirajte svaki obrok za sljedećih sedam dana, te tako odlazite u trgovinu. Planiranjem obroka ćete smanjiti troškove i sigurno spriječiti bespotrebno bacanje hrane.

U trgovinu ne odlazite bez popisa potrebnih namirnica, kako bi prestali kupovati sve što vam ne treba, a možda će vam trebati ili vam samo lijepo izgleda pa zato kupujete. Isto tako se i preporučuje da u trgovinu odlazite punog želuca, kako ne bi došli u napast kupovanja većeg broja namirnica, koje vam neće biti potrebne.

Autor: A.Z., Foto: KarpovAG/Shutterstock