Oralna higijena kod trudnica

zubi u trudnoci

Razdoblje trudnoće ili “drugog stanja” je fiziološko stanje žene tijekom kojeg dolazi do brojnih promjena u njenom tijelu. Promjene su uzrokovane rastom ploda i gestacijskim hormonima, a dio se svakako odražava i u usnoj šupljini zbog čega je važno razumjeti koliko je oralna higijena u trudnoći važna za zdravlje djeteta i majke.

Stomatolog je tu da vas informira o svim nužnim promjenama koje mogu utjecati na oralno zdravlje. Najčešće dolazi do dentalne erozije (gubitak tvrdih zubnih tkiva), sklonosti karijesu, povećane mobilnosti zuba, parodontitisa i gingivitisa, a većina se može spriječiti i uspješno kontrolirati ako se na vrijeme otkriju, edukacijom trudnica o provođenju dobre oralne higijene, redovnim stomatološkim pregledima i pravilnoj prehrani.

Većina stomatoloških zahvata moguća je i za vrijeme trudnoće, dok se, neovisno o stadiju trudnoće, hitni stomatološki zahvati obavljaju odmah, a elektivni zahvati (unaprijed dogovoreni zahvati) preporučuju obaviti u drugom tromjesečju trudnoće. S obzirom na to da trudnice nisu rizični pacijenti, trudnoća ipak zahtijeva određen stupanj prilagodbe dijagnostičkih postupaka, pojedinih stomatoloških zahvata i lijekova koji se inače koriste u praksi.

U nastavku pročitajte sve o utjecaju hormona na oralno zdravlje trudnice, oralne probleme koji se mogu javiti u trudnoći i kako se liječe, preventivne mjere koje treba poduzeti tijekom trudnoće za zaštitu oralne higijene te stomatološke zahvate po tromjesečjima.

Utjecaj hormona u trudnoći na oralno zdravlje

U 40 tjedana trudnoće u tijelu žene se događaju kompleksne promjene, a primarni je uzrok stalni razvoj i rast djeteta te povećanje lučenja ženskih spolnih hormona. U trudnoći se razina estrogena povećava 30 puta, a progesterona 10 puta više od redovnog reproduktivnog ciklusa, a glavni izvor hormona je placenta (posteljica). Promjene su reverzibilne i fiziološke i započinju u prvom tromesječju, a završavaju nekoliko mjeseci nakon poroda (tijekom “babinja”). Sve promjene uzroka kroz koje trudnice prolaze utječu i na usnu šupljinu čineći ih specifičnim stomatološkim pacijentima kojima je potrebna prilagodba u dijagnozi, posebna pažnja i drugačija terapija u liječenju oralnih problema.

Oralni problemi u trudnoći

Mnoge trudnice zanemare zdravlje usne šupljine i zuba tijekom trudnoće i ne traže potrebnu zdravstvenu pomoć upravo zbog krivih pretpostavki i neznanja, loših prijašnjih iskustava ili straha od zubara. Ovo svakako može negativno utjecati ili zakomplicirati njihovo zdravlje, ali i zdravlje djeteta. U nastavku se nalaze problem s kojima se trudnice najčešće susreću i kako ih riješiti.

Najčešći oralni problemi u trudnoći su:

 • Trudnički gingivitis
 • Parodontitis
 • Trudnički granulom (epilus)
 • Povećana pomičnost zuba
 • Dentalna erozija
 • Povećana učestalost zubnog karijesa
 • Odontogene infekcije
 • Ptijalizam
 • Gubitak zuba

Trudnički gingivitis (upala desni)

Trudnički gingivitis (lat. gingivitis gravidarum) je jedna vrsta bakterijske upale marginalne gingive (upale desni) koja je uzrokovana akumuliranim zubnim plakom, a koji nastaje tijekom nedovoljno dobre oralne higijene. Manifestira se

 • Edemom gingive – oticanje upalnih dijelova
 • Hiperplazijom – povećanjem, rastom određenog dijela
 • Crvenilom
 • Krvarenjem prilikom četkanja zubnog mesa

Gingivitis ili upala desni je najčešća oralna bolest koja se javlja kod trudnica, a pogađa od 60% do 75% žena. U većini slučajeva počinje u drugom mjesecu trudnoće, a najviše se izražava u 8. mjesecu i nestaje odmah poslije poroda.

Besprijekornom i pojačanom oralnom higijenom možete prevenirati upalu desni, a uključuje korištenje interdentalnih četkica (četkice za čišćenje međuzubnog prostora) i zubnog konca te mehaničko četkanje zuba poslije svakog obroka.

Parodontitis u trudnoći

Parodontitis je oralna bolest koja se uzrokuje nastajanjem posebnih bakterija koje se skupljaju na površini zuba i tako stvaraju plak (mikrobni biofilm). Nastaje iz gingivitisa (upale desni), a za razliku od njega, parodontitis je proces kojim su zahvaćene mnogo dublje strukture što rezultira stvaranje parodontnih džepova (procijep između kosti i zuba) i gubitkom pričvrska (područje gdje se zub pričvršćuje za zubno meso).

Znakovi parodontitisa:

 • Gnojenje
 • Istjecanje tekućeg sadržaja (eksudacija)
 • Krvarenje
 • Promjena boje
 • Prisutnost fistule
 • Mobilnost zuba
 • Ispadanje zuba

Danas se preporučuje da sve trudnice s parodontitisom, pa čak i one koje tek planiraju trudnoću, naprave parodontološki pregled kod liječnika dentalne medicine gdje će dobiti edukaciju od pravilnoj oralnoj higijeni, a ona uključuje:

 • Čišćenje prostora između zuba interdentalnim četkicama ili zubnom svilom
 • Mehaničko četkanje mekanom četkicom (ujutro i navečer prije spavanja)
 • Voda za ispiranje usta bez alkohola (po potrebi)

Također su nužne i redovne kontrole svaka dva do tri mjeseca. Terapija se može provoditi tijekom trajanja cijele trudnoće, no najbolje je “spriječiti nego liječiti”.

Trudnički granulom (epulis)

Ponekad se tijekom trudnoće, uz parodontitis i gingivitis u usnoj šupljini može pojaviti i trudnički granulom. Riječ je o peteljkastoj, mekanoj i obično bezbolnoj izraslini koja je rijetko veća od 2 centimetra i svijetlo je crvene boje. Često se pojavljuje na gornjoj čeljusti, a postoje mogućnosti da se pojavi i na prednjim zubima (labilnijoj strani papila), tvrdom nepcu, sluznici i jeziku. Pojavljuje se tijekom prvog i drugog tromjesečja kod 1 od 5 trudnica tijekom, a pred kraj trudnoće se smanjuje i odmah nakon poroda nestaje.

Simptomi o kojima ovisi liječenje su:

 • Smetnje pri gutanju i žvakanju
 • Krvarenje

Liječenje trudničkog granuloma ovisi o težini i promjeni simptoma, a ako postoje smetnje pri gutanju i žvakanju, granulom se kirurški otklanja što se preporučuje tek nakon trudnoće. Međutim, kod trudnica je nužna besprijekorna oralna higijena jer postoji velika mogućnost da će granulom nakon trudnoće sam nestati.

Povećana pomičnost zuba

Vrlo se često događa da se u trudnoći pojavi klimanje ili povećana pomičnost zuba, ona je normalna i ne mora rezultirati gubitkom zuba ako se pridržavate pravila o održavanju pravilne oralne higijene. Povećana pomičnost zuba se dijeli na dvije vrste, a o čijem utvrđivanju ovisi i liječenje:

 • Patološka pomičnost zuba
 • Fiziološka pomičnost zuba

Vrlo je važno posjetiti stomatologa koji će utvrditi o kojoj se vrsti pomičnosti zuba radi i reagirati liječenjem kako bi se prevenirale daljnje komplikacije.  Kod patološke pomičnosti zuba uvodi se parodontna terapija, dok se kod fiziološke primjenjuje samo provođenje ispravne oralne higijene.

Dentalna erozija

Dentalna erozija je proces u kojem se, uslijed kemijskim procesima (vanjskim i unutarnjim utjecajem kiselina – povraćanjem) dolazi do ireverzibilnog gubitka tvrdog tkiva zuba. Stupanj oštećenja ovisi o:

 • Svojstvima kiseline kojoj je izložena površina zuba
 • Načinu i količini konzumacije
 • Strukturi zuba
 • Vremenu i učestalosti kontakta zuba s kiselinom
 • Zaštitnoj funkciji sline
 • Oralnoj higijeni

Cilj liječenja je rano utvrditi koji su uzročnici i poduzeti sve preventivne mjere za pravovremeno sprječavanje i pogoršanje bolesti. Obavezno posjetite stomatologa koji će vas educirati o daljnjim postupcima. Pravilno četkajte zube, prestanite koristiti abrazivnu zubnu pastu koja uklanja demineralizirani sloj zuba, pričekajte s pranjem zuba barem pola sata do sat vremena nakon povraćanja, koristite proizvode bogatim fluoridima i mekane četkice. Razlog za to što se savjetuje pričekati s četkanjem zuba odmah nakon povraćanja je taj da prisutnost kiseline u usnoj šupljini omekša caklinu na površini i ako operete zube četkicom, površinski ćete odstraniti sloj po sloj, a to može rezultirati trajnim oštećenjem cakline.

Također možete i neutralizirati želučanu kiselinu ispiranjem usne šupljine otopinom sode bikarbone – na jednu čašu vode (2 dl) stavite jednu čajnu žličicu sode bikarbone i ispirite.

Promijenite prehranu i izbjegavajte konzumaciju kiselih pića i hrane barem 3 sata prije spavanja, obrok završite konzumacijom sira ili mlijeka i stimulirajte slinu žvakanjem žvakaća sa ksilitolom ili bez šećera.

Povećana učestalost zubnog karijesa

Trudnice su sklonije razvoju zubnog karijesa koji je uzrokovan promjenama u kiselosti usne šupljine te smanjenoj posvećenosti oralnom zdravlju i higijeni usne šupljine.

Kako bi se prevenirao nastanak karijesa savjetuje se prehrana prehrane i pravilne oralne higijenske navike koja uključuje više četkanja zuba nakon svakog većeg obroka ili povraćanja te ispiranje usne šupljine vodom, prije spavanja očistiti međuzubne prostore zubnom svilom i interdentalnom četkicom.  U početku trudnoće se preporučuje koristiti tekućina ili tableta za otkrivanje plaka (tableta ili tekućina od koje, nakon ispiranja, na mjestima ostavljaju zube obojenima, a na koje treba posvetiti više pažnje kod pranja).

Uz adekvatnu oralnu higijenu i prehranu, smanjuje se mogućnost razvoja karijesa. Izbjegavajte unos šećera i ugljikohidrata, razmaci između obroka bi trebali biti najmanje tri sata i izbjegavajte zaslađena pića koja možete zamijeniti nezaslađenim mlijekom ili običnom vodom.

Liječenje karijesa tijekom trudnoće nije važno samo za majku, nego i za dijete jer karijes čini potencijalni izvor bakterija pa se postavljanjem rane dijagnoze i pravilnom oralnom higijenom može spriječiti njegova progresivnost.

Odontogene infekcije u trudnoći

Ako se zubni karijes zanemari ili ne liječi za vrijeme trudnoće, on može napredovati u akutni pulpitis (upala zubne pulpe) koji također može progredirati u periapikalni apsces što je početak upale i odontogene infekcije. Ako se dalje širi, upala dospijeva i na meka tkiva što može rezultirati gnojnim upalama, a iz mekih tkiva infekcija se može proširiti na područja vrata i glave. Svako njegovo širenje može imati negativne i neželjene posljedice i komplikacije stoga je rano postavljanje dijagnoze i liječenje vrlo važno.

Kod trudnica, ono zahtijeva hitno liječenje bez obzira na to u kojem je tromjesečju jer su nužni zahvati manje progresivni od širenja. Liječenje uključuje vađenje zuba ili trepanaciju uzročnika pod lokalnom anestezijom, a kod težih infekcija, trudnica se šalje na pregled specijalistu koji će, u dogovoru s njenim ginekologom, dogovoriti anesteziju i izvesti operativni zahvat. Također se preporučuje i uklanjanje umnjaka prije trudnoće koji može izazvati opasne posljedice kod trudnica.

Ptijalizam

Za vrijeme trudnoće se često događa i povišena salivacija što rezultira povraćanjem koja izaziva neugodu kod trudnica. Radi se o pretjeranom lučenju sline koje se naziva ptijalizam (lat. ptialisam gravidarum). Najčešće se javlja u prvom tromjesečju, a u tom slučaju je najbolje konzultirati se sa stomatologom koji će preporučiti daljnje liječenje i korištenje antikolinergika i barbiturata.

Gubitak zuba u trudnoći

Često čujemo onu pretpostavku “jedna trudnoća, jedan zub”, izreke koje se trudnice panično boje, a koja znači da svakom trudnoćom trudnica gubi po jedan zub. Razlog tome je “propadanje i mekoća” zuba koja nastaje korištenjem kalcija za vrijeme trudnoće, a za potrebe bebe. Nijedno istraživanje još nije potvrdilo ovu tvrdnju pa se za nju kaže da je pogrešna, mit.

Održavanjem pravilne oralne higijene, pravilnom prehranom i redovitim posjetima stomatologu zasigurno ćete spriječiti bilo kakvu infekciju, bakteriju, pa samim time i gubitak zuba. Jedite hranu koja je bogata kalcijem i educirajte se.

Preventivne mjere tijekom trudnoće

U čuvanju oralnog zdravlja i prevenciji oralnih bolesti trudnice, ali i bebe, ključnu ulogu imaju:

 • Kontrola plaka
 • Fluoridacija
 • Pravilna prehrana

Kontrola plaka

Sve bi se trudnice tijekom trudnoće (pa čak i prije trudnoće) trebale informirati o tome kako nastaje karijes i kako kontrolirati plak za prevenciju parodontnih bolesti. Evo kako provoditi pravilnu oralnu higijenu kojom ćete kontrolirati i spriječiti neželjene probleme:

 • Pravilno četkati zube minimalno 2-3 minute nakon svakog obroka koji uključuje ugljikohidrate, 2 puta dnevno
 • Pažljivo i pravilno očetkati jezik čime se reduciraju količine bakterija koje se nakupljaju u ustima i održavaju svjež dah
 • Ispirati usnu šupljinu običnom vodom između manjih obroka
 • Koristiti interdentalne četkice/zubni konac jednom dnevno, najbolje navečer prije spavanja
 • Redovno kontrolirati plak primjenom proizvoda za otkrivanje plaka

Fluoridacija

Iako neka istraživanja opovrgavaju, utjecaj koji ima fluoridacija u prevenciji nastanka karijesa kod trudnica je pozitivan. Unatoč njima, trudnicama se svakako preporučuje korištenje zubne paste i otopine koji su bogati fluorom, a koji smanjuje neželjeni učinak smanjenja pH u usnoj šupljini (posebno kod trudnica koje povraćaju). Trudnice se također u drugom i trećem tromjesečju, uz savjet stomatologa, mogu podvrgnuti topikalnoj fluoridaciji (postupak u kojem se površina zuba premaže gelom fluora). Izbjegavajte bilo kakva “kućna liječenja”, to se radi samo uporabom fluoridnih gelova i lakova u stomatološkoj ordinaciji.

Savjetuje se izbjegavati i pretjeranu endogenu fluoridaciju (fluoridaciju s tabletama) jer se količina fluora koji se unosi ne može kontrolirati. Tijekom trudnoće, fluor treba primjenjivati uvijek u dogovoru i konzultacije sa stomatologom i oprezno jer nepravilna i prekomjerna konzumacija može uzrokovati pojavu dentalne fluoroze (poremećaja na kostima i caklini uslijed prekomjernog korištenja fluora).

Pravilna prehrana

Za prevenciju oralnih bolesti i kontrolu plaka važna je i pravilna prehrana u kojoj su ravnomjerno raspoređene i uravnotežene hranjive tvari nužne za zdravu trudnoću (minerali, vitamini, proteini, bjelančevine i zdrave masti). Osim za trudnicu, pravilna prehrana je nužna i za razvoj i rast bebe te njegovo/njeno kasnije oralno zdravlja. U nastavku se nalazi par savjeta kako pravilnom prehranom utjecati na prevenciju oralnih bolesti:

 • Smanjite konzumaciju ugljikohidrata i šećera
 • Povećajte unos hrane koja je bogata kalcijem (zbog povećane potrebe kalcija) i vitaminom C (smanjuje krvarenja i jača zubno meso)
 • Izbjegavajte slatkiše između obroka, pogotovo one koji se lijepe za zube, a ako ih i konzumirate, obavezno odmah oprati zube ili uzeti žvakaću gumu bez šećera
 • Zamijeniti zaslađena i gazirana pića nezaslađenim mlijekom ili običnom vodom
 • Trudnice s GERB-om i hiperemezom trebaju jesti više manjih obroka koji će poticati češće lučenje sline

Gore navedene prehrambene navike možete usvojiti i nastaviti nakon poroda.

Stomatološki zahvati po tromjesečjima

Tijekom trudnoće, žene bi trebale redovito obavljati kontrolne preglede kod stomatologa i idealno bi bilo barem dva ili tri puta u prvom tromjesečju, a zatim barem jednom u drugom i trećem tromjesečju. U nastavku se nalaze koji se stomatološki zahvati izvode po tromjesečjima kako biste znali što možete očekivati i čime možete spriječiti i liječiti prevenciju bolesti.

Prvo tromjesečje

U prvom tromjesečju bi trebali obaviti prvi pregled stomatologu koji će uzeti detaljnu anamnezu trudnice i na temelju podataka, prilagoditi tehniku, vrstu i trajanje terapije. Nakon što se definira povijest bolesti, uslijedit će klinički pregled koji uključuje:

 • Test hladnoćom i toplinom – za vitalnost pulpe
 • Intraoralnu i ekstraoralnu inspekciju
 • Inspekciju perkusijom (lupkanjem tvrdim predmetom) i palpacijom (pipanjem)
 • Pregled dostupne RTG snimke napravljene prije trudnoće (ako je dostupno)
 • Zapis stanja zuba, oralne sluznice, parodontnog tkiva i stupanj oralne higijene

Zatim ćete dobiti sve informacije o tome što vas može očekivati promjenama u usnoj šupljini za vrijeme trudnoće, na što reagirati kako bi se problemi mogli odmah riješiti i kako ih prevenirati te sve pravilne prehrambene i oralnohigijenske savjete.

Prilikom drugog posjeta stomatologu provest će se procjena stanja i stupnja oralne higijene i usporediti s prijašnjim stanjem, a sve u svrhu stroge kontrole promjena. Ako oralna higijena nije zadovoljavajuća, stomatolog će vas upozoriti i usmjeriti u pravilno održavanje higijene.

Svi eventualni hitni problemi poput odontogene infekcije ili akutnog pulpitisa se rješavaju u prvom tromjesečju, a svi elektivni zahvati koji uključuju saniranje karijesa i endodontsko liječenje odgađaju se do drugog tromjesečja.

U prvom tromjesečju (između trećeg i desetog tjedna trudnoće) preporučuje se izbjegavanje svih, pa tako i stomatoloških RTG snimaka i lijekova, osim ako to nije iznimno nužno.

Drugo tromjesečje

Tijekom drugog tromjesečja potreban je jedan pregled, a nekim trudnicama može biti i dovoljan do kraja trudnoće. Ovo je najidealnije vrijeme za izvođenje svih unaprijed dogovorenih zahvata i svi se dentalni postupci mogu sigurno provesti. Isključuju se jedino estetski i protetski radovi koji mogu čekati do kraja trudnoće (nakon poroda). Prije svakog zahvata izmjerit će se tlak i ako je viši ili jednak tlaku koji ste imali za vrijeme prvog tromjesečja, zahvat će se odgoditi.

Treće tromjesečje

Kod trudnica koje nisu imale oralne probleme tijekom prvog i drugog tromjesečja te nisu primale nikakvu terapiju, posjet stomatologu nije nužan, ali je koristan. Tijekom ovog pregleda ćete dobiti sve informacije o trenutnom stanju usne šupljine i stupnju oralne higijene te dogovoriti pregled za nakon poroda, što vas očekuje i preventivne mjere.

U trećem tromjesečju se izvode samo hitni i potporni zahvati, sve ostalo se odgađa do poslije poroda.

Savjeti za održavanje pravilne oralne higijene u trudnoći

 • Zube četkajte samo mekanom četkicom i to širokim kružnim pokretima. Zahvatite i zube i meka tkiva, a pomozite si i dodatnim pomagalima za uklanjanje plaka i masažu desni.
 • Interdentalnu četkicu i konac koristite za čišćenje međuzubnog prostora.
 • Prije korištenja tekućine za usta obavezno provjerite sastav jer su one koje sadrže alkohol strogo zabranjene. Ako niste sigurni, savjetujte se sa stomatologom.
 • Za sve pigmentacije nastale namirnicama koje konzumirate nemojte samostalno čistiti i izbjeljivati zube. Obratite se stomatologu za savjet.

Sve promjene koje nastaju u usnoj šupljini odraz su hormonalnih promjena s kojima se susreću trudnice. Nemojte ih ignorirati i zanemarivati, posvetite im posebnu pažnju. Adekvatno i redovito provodite oralnu higijenu po naputku vašeg stomatologa, uvedite raznoliku prehranu i redovito posjećujte stomatologa. Posjeti stomatologu prije, tijekom i nakon trudnoće su važni za opće i oralno zdravlje majke, ali i djeteta. Prevencija je uvijek najbolja opcija!

Foto: Sheff/Shutterstock