Prednosti i nedostaci induciranog poroda

inducirani porod

Neke žene nemaju svoje trudove i nikako se ne otvaraju, pa su primorane na inducirani porod. Inducirani porod se danas često primjenjuje iako bi se trebao koristiti samo u krajnjem slučaju.

Trudnice većinom dobivaju drip onda kada im je prošao datum poroda i pojavila se opasnost da se plodna voda počeka mutiti, a posteljica je potpuno izgubila svoju funkciju. To upućuje na znakove upozorenja za majku i bebu da bi porod trebao biti što prije.

Inducirani porod započinje gelom ili oksitocinom. Žene koje se ne otvaraju same, dobivaju gel, a indukcija oksitocinom stvara trudove. Žene koje su rodile induciranim porodom tvrde kako je takav porod puno bolniji nego prirodni.

Drip i gel bi se trebali koristiti samo u krajnjem slučaju, ne iz razloga da se ispune želje nekim ženama. Poticanje poroda uvelike pomaže ženi da što brže rodi, a i da žena ne treba na carski rez, za koji je potreban dugi i teški oporavak.

Uz inducirani porod, žene mogu tražiti i epiduralnu kako bi što više smanjili bolove. Što se tiče carskog reza, inducirani porod donosi puno brži oporavak. Kod nekih žena inducirani porod ne potakne otvaranje, pa nakon cijele muke žene završe na carskom rezu.

Mnogo puta žene su zapravo neupućene i ne znaju koja su njihova prava. Teško je odrediti pravi termin poroda, jer se ginekolozi ravnaju prema zadnjoj mjesečnici, koja nije vjerodostojno mjerilo pravog datuma poroda.

Termin se može formirati i uzeti u obzir plus dva tjedna. Svaka žena drugačije reagira i svačije tijelo je drugačije. Neke žene brže rode pomoću induciranog poroda, dok se neke jednostavno ne otvore.

Porod je za svaku ženu drugačiji, neke rode relativno brzo i bez velike muke, dok se druge namuče i još na kraju odu na carski rez. Drip bi trebao olakšati i ubrzati ženama porod, no nije pravilo.

Svaka žena ima priliku tijekom devet mjeseci saznati sve što ju zanima i pripremiti se za porod. Koliko god na neke stvari nije moguće utjecati dobro je znati što vas sve može očekivati te što možete tražiti od liječnika kao i medicinskih sestara. Upoznavanje s procesom rađanja kod nekih bi žena moglo smanjiti paniku.

Autor: M.Š., Foto: MrFocus/Shutterstock