Opasnost alkohola u trudnoći

trudnica u kupaoni

Opće je poznato da konzumacija alkohola vrlo loše utječe na zdravlje svakoga čovjeka. Posebno bi ga zato trebale izbjegavate trudnice jer njegovo djelovanje može biti vrlo negativno za plod djeteta do kojeg alkohol dolazi pomoću pupkovine.

Ipak, najosjetljivije doba u trudnoći je prvo tromjesečje kada je plod dosta osjetljiv te je u fazi razvitka.

Alkohol se filtrira kroz bubrege kao i svaka tekućina koju popijemo. Kod trudnica se putem mokraće ispušta u plodnu vodu gdje dospijeva do djetetovog organizma. Tim putem je i samo dijete dovedeno do konzumacije alkohola te postaje opijeno što mnoge trudnice niti ne osjete.

Postoje razni slučajevi gdje su neke majke pile minimalnu količinu alkohola, no dijete je svejedno dobilo preveliku količinu u svoj maleni organizam te je alkohol tako štetno djelovao na njega.

Drugi slučajevi prikazuju majke koje su pile dosta velike količine alkohola, a djeca su se rodila u potpunosti zdrava jer vrlo vjerojatno do ploda tekućina nije uspjela doći. Neki stručnjaci navode da je dosta bitna dob, odnosno vremensko razdoblje u trudnoći u kojem se alkohol konzumira.

Razlog tome je što je u nekim mjesecima razvitka djetetov mozak dosta osjetljiv i podložan raznim čimbenicima dok u nekim razdobljima je skroz otporan.

Unatoč brojnom istraživanju, znanstvenici još nisu uspjeli otkriti u kojoj fazi dolazi do otpornosti, a u kojoj do osjetljivosti tako da se alkohol nikako ne preporuča niti u minimalnim dozama.

Umjesto alkohola, poslužite se zdravim voćnim pripravcima koji će vas okrijepiti, osvježiti i dati vam svu potrebnu energiju.

Uz tako pozitivne rezultate, vaš organizam i djetetov organizam bit će puni vitamina, minerala i vlakana koji su neophodni za život i koji pridonose samo zdravijem organizmu za razliku od alkohola.

Prije nego posegnete za čašom alkohola, razmislite prvenstveno o zdravlju vašeg djeteta kako bi ono bilo što više zaštićeno i kako bi se rodilo zdravo u potpunosti.

Autor: A.B., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock