Održavanje i čišćenje namještaja

Čišćenje namještaja, Foto: 3445128471/Shutterstock

Namještaj može biti napravljen od raznih materijala, a svaki od njih treba održavati na poseban način. Osim sredstava koje možete kupiti u bilo kojem dućanu postoje alternativni oblici čišćenja vašeg namještaja.

Drvo je najčešći materijal kojim se izrađuje namještaj. Ovisno o vrsti drveta, ovakav namještaj čistimo raznim sredstvima. Orahovina se najbolje može očistiti mlijekom, dok se ogrebotine mogu popuniti utrljavanjem jezgre orahovog ploda.

Ebanovinu tretirajte vazelinom. Nakon premazivanja pustite da vazelin stoji i upije. Višak vazelina koji se nije upio uklonite krpom, a čišćenje završite laštenjem vunenom krpom. Drvo koje nije lakirano nalazi se pod raznim vanjskim utjecajima, od prljavštine, vode i ostalih neželjenih tragova. Čistite ga mokrom krpom, a jače uprljane dijelove riješite brusnim papirom.

Lakirani se namještaj najbolje čisti smjesom napravljenom od pčelinjeg voska. Budući da se ovakav vosak na rijetkim mjestima može kupiti, predlažemo vam da nabavite neki od brojnih preparata koji sadrže ovu tvar.

Za manje ogrebotine na drvetu koristite pastu za cipele kojom ćete premazati oštećenu površinu, a za mrlje od čaša isprobajte kombinaciju maslaca, majoneze i pepela od cigareta.

Pleteni je namještaj puno teže čistiti od onog napravljenog od punog drva. Pleteni komadi imaju mnogo rupica i kuteva u koje se prljavština lako uvuće. Jednom godišnje ovakve komade čistite četkanjem vodom u kojoj ste otopili malo soli. Ako vam je pleteni namještaj napravljen od svijetlog drveta, boju mu možete vratiti premazivanjem sa limunom.

Mnogi muku muče sa pletivom koje puca. I za to postoji lijek! Ptremažite namještaj sa limunovim uljem koji će mu vratiti elastičnost i sprječiti pucanje materijala.

Autor: M.T., Foto: 3445128471/Shutterstock