Njega masne kože

masna koža lica

Sat zvoni, otvarate oči i protežete se. Odlazite u kupaonicu umiti se i gledate svoje lice. Ono se sjaji kao da ste ga upravo namazali uljem. U tom slučaju na sreću ili nažalost imate masnu kožu. Baš kao što svaka medalja ima dvije strane tako i masna koža nosi sa sobom razne prednosti ali i vrlo vidljive nedostatke i probleme koji prate pretjerano lučenje sebuma.

Ako je vaša koža masna šanse su da su vam i pore kroz koje masnoća dolazi na površenu proširene. Jednako tako osjećate se kao Don Quijote u borbi protiv bubuljica i nepravilnosti koje nastaju kada se pore začepe. Masna koža često ima sklonost dobiti žućkasti ton i potrebno joj je mnogo njege i čišćenja kako bi ostala lijepa i zdrava.

No potrebno je spomenuti i svjetliju stranu ove priče. A to je da ovakva koža, koja možda uzrokuje mnogo problema u mladosti, zaprvao čini  nešto sjajno za vas. Svaki puta kada se isfrustrirate zbog sjaja na licu, koji se pojavljuje već nakon nekoliko sati, prisjetite se da upravo masna koža najduže ostaje mlada.

Masnoća koja se izlučuje na površinu štiti je od štetnih utjecaja okoline i sprečava deterioraciju vezivnog tkiva koje uzrokuje, kako jedva vidljive tako i one najuočljivije, bore. Stoga ne ljutite se kada vam se koža zasjaji, upravo vi drage dame dobile ste na genetskoj nagradnoj igri i osvojile eliksir mladosti.

Iako imate potrebu grubo trljati svoju kožu kako biste ubrzale nestanak bubuljica ili akni obuzdajte taj poriv. Grube masaže ili trljanje mogu još više otvoriti žlijezde lojnice i preplaviti vaše lice masnoćom, dok ćete oštetiti površinski sloj kože, koji će se početi ljuštiti vapeći za vlagom koju ste mu oduzeli. Rezultat je hiperprodukcija sebuma kako bi se sačuvao površinski sloj i ulazite u zatvoreni krug.

Koristite nježne preparate koji blago uklanjaju masnoću sa lica, nježno ih umasirate kružnim pokretima i isperite. Neka zadnje umivanje bude hladnom vodom koja će stisnuti proširene pore. Birajte preparate koji u sebi sadrže antibakterijske elemente poput ulja čajevca koje je savršeno za održavanje masne kože u ravnoteži.

Možda vam se čini da je masna koža dovoljno vlažna i ne treba nikakve hidratantne kreme. Krivo. Ona vrlo lako može biti dehidrirana i mnoge žene sa masnom kožom još je više isušuju, nesvijesne da njihova koža zapravo vapi za vodom. Krema lagane teksture ili nježni hidratantni gel, koji neće zatvoriti pore i brzo se upija, pravi je odabir za ovakvu problematičnu kožu. Brinite o svojoj koži danas za ljepše sutra!

 Autor: L.K., Foto: Alena Ozerova/Shutterstock