Savjeti za zimsko ispuštanje vode iz cijevi

Zavrnuta pipa, Foto: koya979/Shutterstock

U slučaju da imate vikendicu ili kuću koju tijekom zimskih mjeseci ne koristite, važno je unaprijed sve pripremiti ako temperature padnu ispod nule. Naime, zimsko ispuštanje vode iz cijevi potrebno je učiniti ako ne puštate vodu jer bi se u protivnom voda u cijevima mogla zamrznuti što može dovesti do puknuća cijevi i velikih šteta na vodovodnim instalacijama. U nastavku vam donosimo što sve redom morate učiniti u slučaju da ne ispuštate vodu iz cijevi u zimskim mjesecima.

Za početak zatvorite kuglastu slavinu koja se nalazi iza vodomjera, a nakon toga otvorite sve slavine koje ne nalaze u kući ili oko kuće. Ne zaboravite na slavine u vrtu ili u garaži. Važno je da sve otvorite.

Pri otvaranju vode, okrenite slavinu u odgovarajući položaj i ostavite da iscuri sva voda koja se zadržavala u cijevima.

Nakon toga potrebno je vodu ispustiti i iz perilice za rublje i posuđe, iz vodokotlića te iz bojlera.

Kada sve to učinite, možete biti sigurni da ste osigurali svoju kuću od puknuća cijevi koje se može dogoditi tijekom zime kada temperature padnu ispod ništice.

U proljeće je sve slavine potrebno otvoriti. Budite oprezni i provjerite mehanizam za zatvaranje koji se nalazi u zemlji. Može se dogoditi da kod uređaja za ispuštanje dođe do curenja vode. To lako možete provjeriti tako da bacite pogled na kotačić vodomjera.

Ako ste svaku slavinu zatvorili, nakon otvaranja zatvarača koji je u šahtu vodomjera, kotač mora ostati u nepomičnom obliku.

Zimsko zatvaranje vode i proljetno otvaranje potrebno je učiniti u pravom vremenu kako biste bili sigurni da više nema opasnosti od zamrzavanja. Provjeravajte vremenske prilike redovito i reagirajte na vrijeme.

Autor: M.L., Foto: koya979/Shutterstock