Najveće greške roditelja

greška roditelja

Prilikom odgajanja djece roditelji često nesvjesno griješe. Koliko god mislili da nekim postupcima pomažete djetetu ili radite dobro za njega, zapravo radite krivo i utječe na njegovu ličnost kakva će biti kada odraste. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko primjera gdje roditelji najčešće griješe.

Ako želite stvarno učiniti dobro svom djetetu trebate mu biti roditelj, a ne prijatelj. Roditelji donose neke odluke zbog kojih će djeca biti nezadovoljno, te će im oni biti najgori roditelji na svijetu, ali to tako mora biti. Ukoliko u svemu ugađate svome djetetu i pokušavate mu biti prijatelj, zapravo ne radite dobro za njega, nego zadovoljavate svoju potrebu da vas voli i da ste mu super uvijek.

Nikada nemojte svome djetetu omogućavati sve na tanjuru, samo kako bi bi bilo najbolje i kako bi se isticalo među ostalom djecom vaših prijatelja. Pustite svoje dijete da samo stvara svoje uspjehe, jer je samo to ključ uspjeha u daljnjem životu.

Pustite svoje dijete da uživa u djetinjstvu, te mu omogućite da vaš dom bude pun šarenila, igračaka i nereda. Koliko god to bilo naporno, to je najljepše razdoblje njegovog života, ali i vašeg, samo što ćete vi to otkriti tek kada dijete odraste.

Nemojte raditi grešku da odgajate dijete kakvo bi htjeli da ono bude! Odgajajte ono dijete koje imate! Svakom djetetu je potreban drugačiji odgoj, zato se prilagodite svom djetetu i pružite mu u odgoju ono što mu stvarno treba.

Nemojte djecu odgajati u jedne osobe, dok se vi pred njima ponašate potpuno drugačije. U odgoju djeteta i stvaranju njegove osobnosti, bitno je da se vi ponašate onako kako bi htjeli da se i vaše dijete ponaša. Vi ste njihov uzor, imajte to na umu.

Ne osuđujte druge roditelje i njihov odgoj, svi smo mi različiti, pa je tako i odgoj drugačiji. Koliko god netko drugačije odgajao svoje dijete, na vama je da to prihvatite i ne mislite da je samo vaš odgoj ispravan.

Pustite svoje dijete da razvije svoj karakter! Ne obavljajte ništa umjesto njega, nego mu dopustite da se samo veseli svojim uspjesima, te da samo prihvati svoje poraze. Ono mora to proći da bi se kasnije u životu znalo nositi sa time.

Autor: A.Z., Foto: Olgabo/Shutterstock