Spolni odnos nakon poroda

spolni odnosi

Nakon trudnoće i porođaja za mnoge parove intimnost u vezi prestaje, mnogi čak i misle da je to normalno, te da intimnost nakon porođaja više jednostavno ne postoji. No, to nije tako, i ne mora tako biti!

Postoje trudnice koje tijekom trudnoće staju sa seksualnim odnosima, što zbog hormona, što zbog mjera sigurnosti, itd. No, ima i onih koji svih 9 mjeseci imaju seksualne odnose sa svojim partnerom.

Vrlo je bitno u kakvom ste odnosu bili prije trudnoće sa svojim partnerom. Da li je vaša veza bila strastvena, da li ste začeli na način da ste to oboje željeli, te da li ste uživali u spolnim odnosima sa svojim partnerom. Ukoliko je na sva pitanja vaš odgovor da, vrlo vjerojatno ste i nastavili spolne odnose i dijeljenje intimnosti sa svojim partnerom i u trudnoći.

Ali ako ste jedna od onih žena koja je prekinula svaki seksualni kontakt sa svojim partnerom, odmah nakon što ste saznali da se trudni, vjerojatno postoji i pozadine te vaše odluke. Žene koje odbijaju seksualne odnose u trudnoći, imaju trudnoću samo kao izgovor, bile one toga svjesne ili ne.

Možda vam ne odgovara vaš partner ili ne uživate u seksualnim odnosima sa njim, kako god i koji god razlog bio, bitno je da ga riješite još dok ste trudne. Nemojte okretati leđa partneru i zaboravljati na intimnost vas dvoje, nego poradite na tom problemu još u trudnoći, jer će kasnije nakon što rodite biti još teže riješiti takve probleme, i vaš problem biti će samo sve veći.

Kako bi vaša intimnost i nakon poroda bila kako treba, trebate riješiti sve probleme vezane za nju prije poroda, nakon kojeg će se zbog dolaska bebe i oporavka mame, vaša intimnost sa partnerom smanjiti, što je potpuno normalno, ali samo u početku.

Nakon poroda dozvolite svome tijelu barem 40 dana da se oporavi, te onda krenite u akciju, i malo po malo se vraćajte u prvobitno stanje. Budite kreativni zajedno sa svojim partnerom, te iskoristite svaki trenutak kada možete za intimnost, koja je važna i koja je ključ svake veze i odnosa u njoj.

Autor: A.Z., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock