Kako se nositi s neplodnošću

ljubavni par

U posljednje vrijeme sve je veća brojka parova koji ne mogu imati vlastitu djecu i koji se suočavaju s problemom neplodnošću. Neki parovi zbog ovog problema završavaju razvodom, jer njihov brak ne može izdržati i prevladati problem ovakvog tipa.

Neki parovi koji ne mogu prirodno začeti, zatraže potpomognutu oplodnju ili se odluče za posvajanje djeteta, dok drugi iz vjerskih razloga ne žele ići na umjetnu oplodnju te vjeruju da će začeti prirodnim putem.

Čovjek se teško može pomiriti s pomisli i činjenicom da ne može začeti vlastito dijete. Majka se teško može pomiriti s činjenicom da ne može roditi svoje dijete i da je osuđena na život bez djece. U takvim trenucima se parovi trebaju držati zajedno i ne dopustiti da im ovakvi problemi “poljuljaju” brak i doprinose njegovom raspadu.

Ako se muž i žena neizmjerno vole, prvenstveno trebaju jedan drugome biti velika podrška i oslonac, a pogotovo u najtežim trenucima. Prebacivanje krivnje s jednog na drugog stvara velike nesuglasice i svađe. Nikada to nemojte raditi!

Ako jedan od partnera ima problem, dovoljno mu je teško nositi se s time, a vaša predbacivanja samo otežavaju cijelu situaciju i udaljavaju vas od partnera. Sjetite se kako ste se zavjetovali i na dobro i na zlo, da ćete zauvijek u svemu biti jedno pa tako budite i u ovome.

Mnogi parovi nikad ne osjete osjećaj roditeljstva i ostanu zajedno, njihova ljubav prevlada sve zapreke, a odnos postane čvršći i ispunjeniji.

Morate donijeti zajedničku odluku želite li provesti ostatak života nemajući svoju djecu ili se želite pokušati s umjetnom oplodnjom ili čak posvojiti i usrećiti neko dijete. Ako se odlučite za umjetnu oplodnju, morate prihvatiti činjenicu da će možda proći mnogo terapija, a da nećete moći začeti dijete. Postupak je vrlo težak i za ženu vrlo iscrpljujući; emocionalno, psihički i fizički. Žene koje nikako ne mogu zanijeti usprkos umjetnoj oplodnji, prolaze kroz mnoge “psihološke padove”, jer sva njihova nadanja i želje iznova ne završavaju uspješno. Neki nikada niti ne uspiju. Tako je i s posvajanjem djeteta. To je mukotrpan proces, koji iziskuje mnogo vremena, truda, snage i volje. U svemu morate biti psihički jaki, strpljivi i uzajamno se podržavati i voljeti. Mnogi ne izdrže pritisak i sav tretman umjetne oplodnje za njih je pun trauma i ne mogu se nositi s ishodom ako završi negativno.

Kada je u muškarcima “problem” osjećaju se manje muževnima i okrivljuju sebe, jer u ljudskoj prirodi je da svoju “muškost” odražavaju dobitkom vlastitog djeteta. No, to je pogrešno mišljenje, i žene tada moraju biti muškarcima velika podrška i ohrabrivati ih.

Najvažnije je da budete informirani o svakom vašem postupku i sve što vas zanima i što ne znate pitajte liječnika. Držite se uvijek zajedno kao muž i žena, imajte mnogo strpljenja, vjerujte i nadajte se.

Autor: M.Š., Foto: Petrenko Andriy/Shutterstock