Najbolje kreme za sunčanje za lice

zena-na-plazi

Današnji tempo života nas tjera da većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru zbog čega sunce ne vidimo mjesecima. Kada dođe proljeće sve više izlažemo kožu suncu što je za nju veliki šok pa ju je zato potrebno adekvatno zaštititi.

Farmaceuti su, osim dermatologa, jedine stručne osobe koje mogu sigurno davati savjete o zaštiti kože od sunca, a oni kažu kako se sunce ne treba izbjegavati. Sunčanje je potrebno našoj koži, ali u normalnim satima te koristeći adekvatnu zaštitu, jer je nezaštićena koža lica sklona starenju i nastanku alergija.

Odabir zaštitnog faktora

Koji god tip kože imali morate odabrati zaštitni proizvod za lice koji će vam najbolje odgovarati, a to možete tek kada odredite svoj tip kože.

Kada je sunce jače, potrebno je koristiti preparate čiji SPF ne smije biti manji od 30, a za vrijeme jakih vrućina se preporučuje korištenje preparata sa SPF 50. Prilikom kupnje preparata pripazite da u sebi sadrži zaštitu od UVA zraka.

Posebnu pažnju treba obratiti na dijelove tijela koji su najviše izloženi suncu, a to su lice, nos, uši, usnice, zatiljak, vrat, dekolte, ramena, ruke, leđa, područje iznad koljena i gornji dio stopala.

Kreme ne mogu pomoći u potpunosti jer i nakon mazanja zaštitnim faktorom tijelo je i dalje izloženo i zato se preporučuje nošenje prozračne odjeće koja će prekriti najizloženije dijelove tijela poput ruku, ramena, leđa te oči i glavu zaštititi sunčanim naočalama i šeširom.

Pravilno nanošenje zaštitne kreme na kožu

Prilikom nanošenja kreme za kožu nije potrebno nanositi kremu u više slojeva odjednom već ju je potrebno ravnomjerno nanijeti na sve dijelove tijela. Prije sunčanja kožu nije potrebno pripremati u solariju jer je najveća laž da je solarij dobar za kožu i njenu pripremu na sunce.

Osobe koje imaju prirodno tamniji ten teško izgore na suncu i lako pocrne, ali to ne znači da su i zaštićene od štetnih sunčevih zraka.

Bez obzira koliko koža bila neosjetljiva ona zahtjeva optimalnu zaštitu, a jedino je moguće koristiti niži zaštitni faktor u odnosu na osobe koje imaju svjetliju i osjetljiviju kožu.

Koža prirodno tamnije boje nema prirodnu zaštitu od UV zračenja nego joj je jednako potreban dobar zaštitni faktor.
Što je zaštitni faktor veći to ne znači da možete duže boraviti na suncu jer SPF određuje koliko postotak UVB zraka sprečava da dospiju do kože. UVB zrake su odgovorne za pojavu crvenila i opekotina od sunca, a SPF ih sprječava i filtrira.

SPF 15 sprečava 93%, SPF 30 sprečava 97%, a SPF 50 sprečava 98%. Preporuka dermatologa i farmaceuta je da se uvijek koristi najviši zaštitni faktor, ali to ne znači da možete neograničeno boraviti na suncu.

Krema za zaštitu lica od sunca

Preparati koji su namijenjeni koži tijela su bogatije teksture i zato se ne preporučuju nanositi na lice, posebice osobama koje imaju mješovitu ili masnu kožu lica. Osobe koje imaju suhu kožu lica isto ne bi trebale na lice nanositi proizvode za tijelo jer mogu izazvati pojavu bubuljica.

Za lice je potrebno odabrati proizvod koji odgovara potrebama kože, posebice jer je lice najviše izloženo suncu te mora biti zaštićeno svaki dan.

Neke osobe vjeruju kako je njihova uobičajena dnevna hidratantna ili tonirana krema sa zaštitnim faktorom 20-25 dovoljna zaštita za kožu lica, ali to nije tako. Takvi preparati štite kožu lica prilikom kratkotrajnog izlaganja suncu za vrijeme cijele godine, ali ne i za vrijeme sunčanja ili dužeg izlaganja jakom suncu.

Kod dužeg izlaganja suncu je potrebno koristiti preparat koji je namijenjen zaštiti od sunca, a tek onda se preko njega stavlja puder.

Kako kožu ne bi doveli do opeklina i oštećenja, morate nanijeti zaštitu i za vrijeme oblačnog dana jer čak 80% UVA zraka prodire kroz oblake. UVA zrake prolaze i kroz staklo zbog čega se osobama koje često borave u automobilu ili pored prozora savjetuje da na kožu nanesu adekvatnu zaštitu.

Vodootporna zaštita od sunca

Korištenjem preparata koji su vodootporni ne znači da se nakon kupanja ne treba ponovo namazati jer vodootporni proizvodi pružaju zaštitu 45 minuta nakon izlaska iz vode. To znači da se u roku od sat vremena nakon jačeg znojenja ili plivanja treba na kožu nanijeti novi sloj preparata.

Istraživanja pokazuju kako su koristi koje osobe imaju od stvaranja vitamina D daleko manje od štete koja se nanosi koži koja nije adekvatno zaštićena. Čak i kada je na koži odgovarajuća zaštita ona stvara dovoljno vitamina D.

Koje proizvode za zaštitu kože lica od sunca su preporučili farmaceuti pogledajte u videu.

Autor: Ana Zibar, Foto: Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock

Kao svaka žena i majka imam malo slobodnog vremena za sebe i sitnice koje svaku ženu čine sretnom. Ali baš taj nedostatak vremena za mene samu, me natjerao da ga iskoristim maksimalno, a time i dođem do ideja pomoću kojih ću na najjednostavniji i najbrži način napraviti sve što sam zamislila. Odlučila sam svojim idejama pomoći ženama da na jednom mjestu pronađu praktične, zanimljive i potrebne informacije. Osim članaka, snimila sam i razno razna videa.