Starinske i tradicionalne kuhinje

starinska kuhinja
Starinska kuhinja, Foto: Andy Dean Photography/Shutterstock

Ponekad se naziva središtem doma, jer danas je kuhinja puno više od onoga što je bila prije. Kuhinja je mjesto za pripremu i spremanje hrane, ovisno o veličini, može se koristiti za objede i zabavljanje gostiju. U starogrčkim domovima, ova soba je bila središnja i nalazila se na otvorenom u vrtu, sve do 1.800 godine kada su je zatvorili i integrirali u kuću.

Kao što tehnologija napreduje, tako se razvijaju i kuhinje koje postaju sve zanimljivije i dizajnerski izazovnije. Kuhinje danas pored toga što moraju dobro izgledati, trebaju biti i funkcionalne.

Tradicionalna kuhinja po dizajnu je vjerojatno danas među popularnijim modelima. Većina domova npr. u SAD-u ima tradicionalne kuhinje koje često uključuju 5 komada vrata te centar panela. Radi se uglavnom o kombinacijama tradicionalnog sa malo modernog.

Kroz povijest je bilo mnogo utjecaja na modele koji su danas sve popularniji. Postoje kolonijalni, savezni, viktorijanski, farmhouse te prairie style. Ako želite tradicionalne kuhinje, dizajn vaše kuhinje bi se trebao dobro uklopiti s ostatkom vaše kuće.

Znači kada se upuštate u takav projekt, pokušajte malo istražiti, posavjetovati se s arhitektom, pogledati detalje u svojoj kući, kao što su stupovi, nosači, lukovi, grede i tek onda krenuti na vašu novu kuhinju. Zapravo pokušajte neke od tih detalja iskoristiti. Profesionalac može jako brzo procijeniti sve to, a vas odvesti  u pravom smjeru.

Za tradicionalne kuhinje općenito je dobra ideja da se ide na “unfitted” izgled, što znači da ormariće postavljate na obje strane raspona, ili sudopera malo dublje od ostatka.

Također, treba imati na umu kada stavljate napu morate biti oprezni jer napa diktira stil kuhinje, odnosno kako će kuhinja na kraju izgledati.

To znači ako se odlučite na tradicionalniji, starinski stil kuhinje, ne možete stavljati nape sa staklenim policama itd… nego pratiti liniju cijele kuhinje, znači da se uklopi.

Tradicionalne kuhinje su zapravo dizajnirane na temelju potrebe. Radi se o kuhinjama koje uglavnom odabiru one obitelji koje veliki dio vremena provode kod kuće.

Autor: S.Š. Foto: Andy Dean Photography/Shutterstock