Ljekovita svojstva majčine dušice

ljekovita svojstva majčine dušice

Hranjivost i ljekovitost majčine dušice su poznate od davnina, a riječ je o maloj biljci intenzivnog mirisa i okusa. Ova biljka je porijeklom s Mediterana, a rasprostranjena je po cijelom svijetu. Slijede ljekovita svojstva majčine dušice.

Majčina dušica kao lijek

Majčina dušica je lijek koji je dostupan svakome i jedan od najjeftinijih lijekova. Sastav majčine dušice je karvakrol, saponini, glikozidi, magnezij, kalij, borneol, timol, tanin, vitamini A, B kompleks, C i D, fosfor i cink.

Najčešće se upotrebljava za liječenje groznice, zadaha, anemije, probavnih smetnji i mamurluka. Učinkovita je protiv svih vrsta grčeva, a odlična je i za ublažavanje tegoba za vrijeme PMS-a.

Često se koristi i u pripremi jela jer blagotvorno djeluje na želudac, a preporučuje se i za djecu jer tjera parazite i jača dječji organizam. Majčina dušica čisti pluća od sluzi i snaži ih te djeluje protiv svih vrsta kašlja, astme, grčeva, bronhitisa i otežanog disanja.

Isto tako umiruje živce, ali ne uspavljuje zbog čega se savjetuje osobama koje pate od uzrujanosti, noćnih mora, napetosti, nesanice i glavobolja.

Majčina dušica djeluje kao: antiseptik, baktericid, tonik, relaksant, prirodni konzervans, antireumatik, antikoagulans, afrodizijak, stimulant, antiparazitik i insekticid.

Kao vanjsko sredstvo preporučuje se za korištenje kod dezinfekcije rana, za liječenje uganuća, reume, kod opekotina i čireva, modrica i zubobolje. Tinktura majčine dušice je izrazito djelotvorna za liječenje akni.

Majčina dušica se pokazala učinkovitom i kod uništavanja bakterija prilikom čega ne uzrokuje neugodno žarenje i peckanje. Isto tako se može primjenjivati u obliku losiona, zavoja i obloga, a na manje rane se stavlja mješavina majčine dušice i meda kako bi se spriječila infekcija. Za rahitičnu djecu, kod reume, iščašenja, slabih živaca i oteklina se preporučuju kupelji s majčinom dušicom.

Kako koristiti majčinu dušicu

Majčina dušica ima blago gorak okus koji se može upotrijebiti za pripremu brojnih jela. Budući da pomaže kod probavljanja teške hrane, postala je nezaobilazna namirnica za pripremu svinjetine, prženog povrća i janjetine.

Sušeni oblik začina ima intenzivniji okus nego svježi pa treba paziti da se ne pretjera s količinama. Zbog toga ju je najbolje dodati na kraju kuhanja ili kao ukras brojnim specijalitetima.

Majčina dušica se u kuhinji odlično slaže s rajčicom, vinom, češnjakom i maslinama zbog čega je najbolja podloga mediteranskoj kuhinji, a koristi se u pripremi salata, marinada, juha, umaka i jela od povrća. Majčina dušica ima ljutkasto gorkasti okus i jak miris.

S obzirom da ne podnosi vlagu savjetuje se da se majčina dušica uzgaja kod kuće na kamenitom, laganom i vapnenastom tlu. Sadi se na mjestu koje je zaštićeno od vjetra i koje je sunčano, a bere se ljeti te se ostavlja nekoliko stabljika za sjeme.

Autor: A.Z., Foto: Jerzy Opioła/Wikimedia