Limski kanal, geomorfološki fenomen

limski kanal
Limski kanal, Foto: Corradox/Wikimedia

Limski kanal neobičan je geomorfološki fenomen, koji je duboko usječen u kopno. Nalazi se između Vrsara i Rovinja. Smatra se da je kanal nastao nekadašnjim tokom rijeke Pazinčice, a ona je danas ponornica. Ovaj je morski zaljev dugačak oko 10 km i širok 500 m, a njegove se strme obale uzdižu i do 100 metara.

Posjetite li ovu dolinu imat ćete što vidjeti jer ovaj prirodni fenomen nadahnjuje mnoge. Uz samu se cestu nalaze i vidikovci sa kojih ćete moći napraviti izvrsne fotografije. Pogled sa vidikovca se pruža daleko prema Jadranskom moru i susjednoj Italiji.

U gronjem dijelu kanala smještena su uzgajališta riba i školjaka, a cijela je udolina vrlo slikovita obzirom da je bogata zimzelenim raslinjem. Ono što će svakome biti interesantno je su brojne špilje koje se tamo nalaze.

Najpoznatija je Romualdova pećina iz XI. stoljeća u kojoj je živio pustinjak Romualdo ujedno i osnivač benediktinskog samostana sv. Mihovila.Ostaci ovog samostana nalaze se iznad sjeverne obale kanala, a na južnom djelu smjestila se crkva svete Eufemije.

Boćata voda u zaljevu je zapravo njegova specifičnost te je idealna za razvoj flore i faune i glavni razlog zbog kojeg su tu nastala uzgajališta riba i školjaka, a najpoznatija delikatesa su školjke kamenice. Svakako posjetite i neki od restorana u samom zaljevu kako biste sve morske delicije ovog kraja mogli isprobati.

Dok nesmetano šetate zaljevom mogli biste naići na divlje svinje, lisice, jazavci, poneku srnu, ili možda jastrebove, škanjce ili sove. Nemojte se prepasti već uživajte u blagodatima prirode i biljnom i životinjskom svijetu.

Istaknuli bismo još jednu zanimljivost, a to je da se prije četrdesetak godina upravo na ovom mjestu snimao i film o vikinzima, «Dugi brodovi», sa Kirkom Douglasom u glavnoj ulozi.

Obzirom da je Limski zaljev zaštićeni krajolik nije dozvoljena vožnja motornim plovilima unutar zaljeva te izlov ribe i ronjenje. No iako su neke stvari u zaljevu zabranjene ljubitelji slobodnog penjanja na ovom će mjestu moći istinski uživati. Strme litice koje se spuštaju u more biti će im pravi izazov, a samo oni iskusni mogu to i isprobati.

Foto: Corradox/Wikimedia