Letenje u trudnoći

trudnoca i putovanje

U ljetnim vrućinama kada se samo što prije želimo preseliti u krajeve gdje ćemo se moći osvježiti, putovanje je za trudnice i ne baš jednostavna stvar. Vrućine, mučnine, neudobnost, sve su to tegobe s kojima se jedna trudnica mora nositi pa se letenje čini kao najbezbolnije rješenje. No, preporučuje li se trudnicama letenje?

Novija istraživanja su pokazala da trudnice mogu letjeti sve do 37. tjedna trudnoće ako je trudnoća kontrolirana i uredna. Opasnost koja se može dogoditi pri letenju je preuranjeni porod.

Ako se bojite pretrage skenerima na aerodromima kroz koje morate proći, ne brinite. Oni nisu opasni niti za vas niti za bebu. Što se pada tlaka tiče, ne treba strahovati, isto kao ni od tromboze dubinskih vena ili mučnine, ako je trudnoća uredna. Da bi putnik bio ozračen u zračnoj luci kao kod snimanja rentgena zuba, mora proći barem 50 puta kroz skener.

Žene koje su imale već koju trudnoću, imaju rizik od preuranjenog poroda ako lete nakon 32. tjedna. Svakako, ginekolozi bi trebali posvetiti pozornost stanjima koje mogu izazvati komplikacije kod letenja, kao što su teška anemija, srčane i respiratorne bolesti, teška anemija ili nedavni prijelom kostiju.

Ako je trudnoća uredna, ne bi trebalo biti problema s letenjem i ginekolog će vam odobriti let. Posebice ako letite u ranoj trudnoći, neće biti rizika od preuranjenog poroda. Ako trudnica ima anamnezu spontanog pobačaja ili ako ima ektopijsku trudnoću, bilo bi poželjno napraviti ultrazvuk prije planiranja puta i leta.

Najbolje razdoblje za putovanje ili uopće letenje je razdoblje od 14. do 27. tjedna trudnoće. Jutarnjih mučnina tada nema, a trudnicama je tada razina energije dobra i većina žena se tada osjeća odlično.

Da bi letenje u trudnoći bilo ugodnije, to će sigurno osigurati prva klasa. No, ako si to ne možemo priuštiti možemo si sami olakšati tako da sjednemo do prolaza kako bismo mogli što češće protegnuti noge, svakako treba obući udobnu odjeću, piti vodu, a ne čajeve, kavu i gazirana pića.

Autor: S.G., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock