Savijača od rabarbare

savijaca-od-rabarbare

Jeste li čuli za ime rabarbara? Radi se o biljci zanimljivog imena koja se svrstava i pod voće, a razlog tome je velika upotreba kod raznih kompota i pita. Rabarbara ima debelu stabiljku i dugačke listove, a u kulinarstvu se koristi samo stabiljka budući da se u listovima nalazi toksin.

Stabiljka sadrži najviše jabučne kiseline te puno vitamina i minerala. Iako nema veliki udio C vitamina, stabiljka rabarbare obiluje folnom kiselinom, B vitaminom te niacinom. Sadrži i veliku količinu magnezija, kalcija i mangana.

Ova zanimljiva biljka još posebnijeg izgleda vuče korijene s područja kod rijeke Volge. Danas se uzgaja širom svijeta, a kod nas ju je moguće nabaviti samo na tržnici, iako je nekada bilo širom rasprostranjena.

Rabarbara je popularni sastojak raznih deserata u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se iz toga razloga tretira kao voće, a ne kao povrće. Osim u SAD-u, rabarbara je prisutna u Skandinaviji i ostatku Europe gdje se od stabiljke pripremaju razna pića, džemovi i kolači.

Kod nas je popularna primjena ove biljke prilikom pripreme umaka, salata i sarmi, a ne samo kompota kao što je to bilo nekada kada se rabarbaru moglo pronaći bilo gdje.

Želite li i vi biti jedan od onih koji će se okušati u pripremi posebnog deserta napravljenog od namirnice do koje nije lako doći? Ako je tako pokušajte nabaviti vrijedan sastojak i baciti se na posao.

Pronađite dovoljno vremena kako bi u miru mogli napraviti savijaču u kojoj će uživati svi ukućani.

Tijesto :

  • gotovo tanko tijesto

Nadjev:

  • 1 kg rabarbare
  • 100 g maslaca
  • 100 g mrvica
  • 150 g šećera
  • 50 g grožđica
  • cimet
  • maslac za premazivanje
  • šećer za posipanje

Ukoliko ste se odlučili za gotovo tijesto pripremite ga tako da na njega možete poslagati sve sastojke. Tijesto treba razvući te premazati mrvicama koje ste prethodno popržili na malo maslaca.

Operite peteljke rabarbare, ogulite i izrežite na debele komadiće od 1 cm. Rasporedite komadiće rabarbare, pospite cimetom, šećerom i grožđicama.

Savijaču potom savijte te stavite u posudu za pečenje i premažite maslacem te pecite 40 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva. Na kraju ju ukrasite šećerom i poslužite hladnu. Dočekajte prijatelje sa zanimljivim receptom radi kojeg će prste poluzati.

Foto: pearl7/Shutterstock