Žgaravica u trudnoći

trudnica jede krastavce

Trudnoća ima svojih čari, ali i tegoba. Jedna od tegoba je žgaravica. Neke žene zaista uspiju izbjeći tu neugodnu žgaravicu, dok druge muku muče s time. Neke žene imaju cijelu trudnoću žgaravicu, dok drugima nastupe poslije perioda mučnina. Ako ste jedne od onih koje imaju i mučnine i žgaravicu onda ste doživjeli sve “čari” trudnoće.

Mnogo je savjeta kako izbjeći žgaravice i kako ih na prirodan način liječiti, no neki savjeti i lijekovi ne djeluju na svakoj trudnici jednako. Morat ćete eksperimentirati i vidjeti što na vas djeluje. Kod žgaravice morate paziti što jedete, jer određena hrana potiče i pojačava žgaravicu. Jedite što više voća i povrća, a izbjegavajte hranu koja je masna i previše slana, jer se teško probavlja.

Slastice pokušajte izbjegavati, kao i konzumaciju alkohola i kave. Cigarete u potpunosti odbacite, jer osim što narušavaju vaše zdravlje, narušavaju zdravlje vašeg djeteta.

Poslije svakog obroka nikako nemojte leći, već hodajte ili sjedite, jer ako legnete, želučana kiselina će se vratiti u ždrijelo. Od tekućina najviše se preporučuje voda. Osim vode pijte čaj od mente, jer on pomaže pri probavljanju hrane i ublažava nelagodu kod žgaravice. Nemojte ništa jesti 2 do 3 sata prije spavanja, jer u protivnom će vas mučiti žgaravica.

Tijekom obroka izbjegavajte tekućinu, jer u protivnom ćete razrijediti želučanu kiselinu i onemogućiti razgradnju unesene hrane. Kod žgaravice se preporučuje dnevna konzumacija češnjaka. Ako ga ne možete samog pojesti, nasjeckajte ga i stavite u salatu ili neku od jela. Đumbir ublažava žgaravicu pa ga je najbolje konzumirajte kroz čaj. Čaj od kamilice i maslačka se također preporučuje.

Ako nikako ne možete ublažiti žgaravicu pokušajte masirati prsa s uljem u kojeg stavite malo eteričnog ulja limuna ili naranče. Također se kod žgaravice preporučuje konzumacija badema ili suncokretovih sjemenki.

Pokušajte isprobati neke od savjeta. Zasigurno ćete ublažiti žgaravicu i počet ćete uživati u svojoj trudnoći i slatkom iščekivanju svog anđela.

Autor: M.Š., Foto: CREATISTA/Shutterstock