Kupovina na eBayu

tipkanje po laptopu

Internet kupovina nekada je bila nezamisliva, a danas većinu stvari možemo kupiti bez da izađemo iz kreveta. Dovoljno je da imamo Internet i mobitel ili laptop. EBay je vrlo popularan među mladima jer omogućava kupovinu stvari iz cijelog svijeta.

Kako uspješno kupovati na eBayu i na što morate pripaziti? Mi vam donosimo nekoliko savjeta i uputa kako da što uspješnije obavite svoju kupovinu i budete zadovoljni.

Postotak uspješnosti

Svaki prodavač ima postotak uspješnosti, a neki su označeni kao najbolji. Zato prije svakog naručivanja proizvoda pogledajte kakvu ocjenu ima prodavatelj.

Sve dobro pretražiti

Proizvod koji tražite nude razni prodavatelji po različitim cijenama. Nekada su to sitne razlike, a često znaju biti razlike u dvostrukim omjerima. Zato dobro pretražite cijene kod različitih prodavača i ne naručujte prvi proizvod koji vam se sviđa. Poslužite se alatima za učinkovitiju pretragu i budite sigurni da ste sve dobro upisali.

Mjere

Ako naručujete odjeću budite sigurni da ste dobre mjere izabrali. Često se mjere razlikuju od države do države pa dobro obratite pažnju na to. U opisu proizvoda često piše koja mjera označuje koji broj za Europu, Aziju, Ameriku i druga tržišta.

Najsigurniji izbor će vam biti da gledate centimetre koji su kod određenog broja. Uzmite krojački metar i izmjerite se te se po tome vodite. Možda inače kupujete M, ali ako vaši centimetri ne odgovaraju mjeri M možda će vam trebati L ili S. Tako se osiguravate ako vam naručeni proizvod ne odgovara da kontaktirate prodavača i tražite povrat novca.

Rokovi dostave

Važno je za pogledati i okove dostave. Ako rokovi nisu definirani prodavač bi vas mogao zavlačiti mjesecima da čekate. Udaljenost je velika, a on zapravo možda nije proizvod niti poslao. Ako je rok definiran, a proizvod još nije došao vi imate pravo tražiti ponovno slanje ili povrat novca.

Poštarina

Pogledajte traži li se poštarina za vaš proizvod. Kod pretrage možete označiti da želite samo proizvode bez plaćanja poštarine. Važno je za pripaziti jer ponekad poštarina iznosi dvostruko više od cijene proizvoda. Nekada vam to može odgovarati, ali nekada i ne.

Tečaj valute

Prije naručivanja dobro pogledajte koja je valuta označena kod cijene. Dobro izračunajte prije nego pristanete na kupnju jer nakon što ste nešto kupili morate to platiti. Ako je prodavač razuman možete se s njime dogovoriti o otkazivanju narudžbe, ali radije pripazite prije.

PayPal

Najsigurniji način plaćanja na eBayu je PayPal. To je neka vrsta Internet banke koja vas štiti i posrednik je između vas i prodavača. Ako vaš proizvod nije došao na vrijeme, a prodavač vam se ne javlja, PayPal će ga kontaktirati i riješiti spor.

Kvaliteta

Prije naručivanja dobro pročitajte opis proizvoda, materijal od kojega je načinjen i pregledajte slike. Ako sumnjate u kvalitetu proizvoda radije ne naručujte. Ako vas nešto zabrinjava uvijek možete kontaktirati prodavatelja.

Uz ovih nekoliko savjeta vjerujemo da ćete uspješnije kupovati. Ovi savjeti primjenjivi su i za druge internet portale gdje možete kupovati.

Autor: J.S., Foto: Masson/Shutterstock