Kućne biljke koje pročišćavaju zrak

rozo cvijeće

Život u stanu ima određene nuspojave, kao što je manji protok zraka, zbog čega se omogućava njegovo onečišćenje u zatvorenom prostoru. S vremenom to onečišćenje može uzrokovati sindrom bolesne zgrade ili astmu.

Moderno uređenje stana nosi i više kemikalija koje u stanu mogu stvoriti i preko 90 posto onečišćenja zraka. Kako bi se dom dezinficirao i kako bi se zrak koliko toliko pročistio savjetuje se držati kućne biljke. Kućne biljke su prirodni pročišćivači zraka, a u nastavku vam donosimo neke od najboljih upravo za tu namjenu.

Zmajevac je biljka koja dolazi u svim bojama, oblicima i veličinama. Raste u vlažnoj zemlji, ali ne smije biti previše vode kako ne bi uvenuo.

Zlatni puzavac je jedna od neuništivih biljaka koja cvjeta u različitim uvjetima. Može narasti do 3 metra, a jedna je od najboljih pročišćivača zraka. Zalijevanje je potrebno samo kada je tlo suho.

Zeleni ljiljan ima bijele cvjetove, a nije mu potrebna posebna pažnja kako bi uspio. Tri puta tjedno ga je potrebno zalijevati, a odličan je jer nije otrovan za djecu i životinje.

Krizantema uklanja amonijak i eliminira uobičajene toksine. Cvjetovi krizanteme su glavni čistači zraka, a biljka cvjeta oko 6 tjedna. Tlo treba biti vlažno cijelo vrijeme.

Areka palma najbolje uspijeva na otvorenom, ali može uspjeti i ako je u stanu dovoljno svjetlosti. Potrebno joj je puno vode te nije toksična.

Fikus gumijevcu je potrebno malo svjetlosti s obzirom na to da najbolje uspijeva na prigušenom svijetlu. Listove treba redovito brisati i povremeno ih obrezivati.

Engleski bršljan je odličan za život u stanu. Potrebno ga je obilno zalijevati, posebice u zimskim mjesecima. Treba obratiti pažnju na kemikalije koje sadrži u biljnom soku, a koje mogu uzrokovati probleme ako dođu u doticaj s osjetljivom kožom.

Spatifilum je jedan od najsnažnijih i najljepših prirodnih pročišćivača. Ovoj biljci je potrebno redovito zalijevanje i puno svjetlosti. Obratiti pažnju treba na kontakt s biljkom, jer prilikom kontakta kože izazvati iritaciju kože i opekline.

Aglaonema je zimzelena trajnica koju nije jednostavno održavati. Potrebno joj je umjereno zalijevanje, ali prije svakog sljedećeg zalijevanja treba pustiti tlo da se u potpunosti posuši. Voli redovito presađivanje, vlagu i prirodno gnojenje.

Autor: A.Z., Foto: Adisa/Shutterstock