Sobne biljke koje čiste zrak

sobne biljke

Znate li što je zajedničko NASA-inom svemirskom brodu i vašem stambenom prostoru? Odgovor je – kvaliteta zraka i to loša kvaliteta. Taj problem su znanstvenici NASA-e pokušavali riješiti i zapravo su došli do vrlo jednostavnog rješenja. Postavljanje sobnih biljaka!

Provodeći istraživanja došli su do zaključka da na svakih 9 metara kvadratnih prostora u kojem živite, trebate postaviti biljku minimalno veličine promjera od 15 centimetara. Sobne biljke svojim lišćem skupljaju štetne stvari iz zraka koje provode do korijena, a koriste ih kao hranu. Zapravo funkcioniraju kao prirodni pročišćivali prostora. Njihova funkcija odlično funkcionira u svakom prostoru, od dnevnih boravaka do radnih prostora.

Danas zbog različitih obaveza kao da smo primorani provoditi većinu vremena u zatvorenim prostorima i nemamo vremena odlaziti u prirodu i udisati svjež zrak punim plućima. Ako smo stalno u prostoru u kojem nema dovoljno kisika, to nam zagušuje organizam, zbog toga se brže umaramo i bezvoljni smo, a ima i loš utjecaj na naš imunitet.

Osim loše kvalitete zraka, okruženi smo i različitim predmetima koji ispuštaju otrovne toksine i povećavaju nam rizik od razvoja različitih bolesti. Najčešće toksine koje možemo naći u prostoru su Formaldehid koji se može naći u izolacijskim pjenama, iverici, tepisima i sredstvima za čišćenje. Drugi toksin koje je prisutan u bojama, laštilima i adhezivima je Trikloretilen i Benzen koji je prisutan u sintetici, plastici i deterdžentima.

Ako ne znate koje biste biljke stavili u dom, evo nekoliko preporuka:

Mirni ljiljan, osim što je prekrasna biljka, može vam poboljšati kvalitetu zraka u prostoru do 60 posto. Ova biljka također smanjuje razinu plijesni u domu jer ih upija kroz lišće

Zlatni puzavac odlično pročišćava zrak, no može biti štetan za kućne ljubimce, pa ako ih imate, pripazite. No, na ljude djeluje blagotvorno jer dobro filtrira zrak od formaldehida i benzena koji se nalaze u dimu cigareta.

Kućna paprat je lijepog izgleda i prirodni je ovlaživač zraka. Ova biljak je dobra za ljude koji imaju suhu kožu i ostale tegobe od hladnog vremena. Isto tako, filtrira toksine. Nju je bitno zalijevati i držati na osvijetljenom mjestu.

Zeleni ljiljan je lijepa sobna biljka koju je lako održavati i već u dva dana može pročistiti vaš zrak za 90 posto. Uništava plijesni i druge alergene i upija toksine iz zraka.

Autor: S.G., Foto: Adrov Andriy/Shutterstock