Kako hraniti psa

pas maltezer

Popularni član obitelji na četiri noge zahtijeva zdravu i uravnoteženu prehranu, kako bi njegovo zdravlje bilo odlično. Psi su mesožderi i 90 posto njihove hrane treba sadržavati meso. Nikako ih se ne smije hraniti ostatcima ručka, nego hranom koja je napravljena isključivo za njih jer im samo takva hrana u potpunosti odgovara.

Suha i dehidrirana hrana psu osigurava uravnoteženu prehranu i produljuje životni vijek. Ako pas ima osjetljiv želudac potrebno ga je hraniti posebnom hranom namijenjenom za njega.

Hranu za psa možete kupiti u raznim trgovinama hrane za pse u kojoj možete pronaći hranu raznih proizvođača. Kod odabira hrane za vašeg psa treba imati na umu da hrana treba biti prilagođena veličini i dobi psa.

Suha hrana je napravljena tako kako bi mogla dulje stajati, ali prije nego ju poslužite psu trebate ju zaliti vodom kako bi omekšala. Često takvo uputstvo ne piše na pakiranjima hrane, a vrlo je važno. Prije nego suhu hranu poslužite psu natopite ju s vodom oko 20-ak minuta. Ako pas ne pojede svu hranu koju ste mu poslužili, znači da mu dajete prevelike količine koje mu nisu potrebne.

Najbolje je na pakiranju hrane pročitati kolika je količina potrebna vašem psu, a količina će ovisiti o težini psa. Hraniti psa je najbolje dva puta na dan.

Neki psi jedu i svoj izmet na što se vlasnici zgražavaju, ali to je u potpunosti normalno. Izmet jedu jer im je potreban vitamin B1 i probavni enzimi. Poželjno je psa naučiti da to ne smije raditi i odraditi savjetovanje s veterinarom kako bi mu drugim putem dali potreban vitamin B1.

Ako pas jede travu znači da su mu potrebne neprobavljive tvari za čišćenje organizma, ali i neki vitamini. Isto tako travu psi znaju jesti kako bi očistili želudac.

U prehranu je ponekad potrebno nadodati i Neurobion i Omega 3 masnih kiselina. Neurobion su tablete koje se daju psima koji imaju problema sa zglobovima i kukovima, a najčešće se radi o pasmini retrivera. Omega 3 masne kiseline su potrebne kako bi se poboljšalo zdravlje psa i kako bi se dodale zdrave masti. Sve ostale druge dodatke prehrani pas dobiva kroz hranu kojom se hrani, zbog čega se cijena pojedinih pakiranja uvelike razlikuju.

Autor: A.Z., Foto: Waldemar Dabrowski/Shutterstock