Kratke frizure za okruglo lice

Kratke frizure za okruglo lice

Žene koje imaju okruglo lice biraju frizure kojima će vizualno izdužiti lice. Okruglom licu odgovaraju frizure s dugom kosom, no bolji su izbor svakako kratke frizure za okruglo lice. S obzirom na određene karakteristike, postoje različiti tipovi i oblici lica. To su prije svega okruglo, dugo, ovalno i četvrtasto lice te lice u obliku srca i dijamanta. Prilikom odabira savršene frizure, osim gustoće, teksture i boje kose, svakako je od iznimne važnosti u obzir uzeti i oblik lica jer je on jedan od bitnijih čimbenika koji utječe na odabir idealne frizure. Svakom obliku lica odgovaraju drukčiji tipovi frizura, pa tako i okruglom obliku lica.

Okrugli oblik lica karakterizira otprilike jednaka širina čela, jagodica i čeljusti, pri čemu je čeljust blago zaobljena. Kod okruglog oblika lica, duljina je gotovo jednaka njegovoj širini. Linije su mekše, bez uglatih i četvrtastih obilježja i punijih obraza. Okrugli je oblik ujedno i najčešći oblik lica.

Odabir kratke frizure za okruglo lice

Kratke frizure za okruglo lice
Foto: Pixabay

Kratke su frizure idealne dužinom jer izdužuju lice i vrat te vizualno mijenjaju karakteristike okruglog lica. Postoje razni tipovi kratkih frizura koji laskaju okruglom obliku lica upravo zbog svoje dužine. Frizure koje odgovaraju okruglom tipu lica moraju prije svega biti jednostavne. Okruglo lice ne trpi kompleksne frizure jer one naglašavaju fizičke karakteristike lica koje se frizurom nastoje promijeniti.

Prilikom odabira idealne kratke frizure za okruglo lice, preporučuju se višeslojne frizure. Ravno rezane frizure čine lice okruglijim, dok slojevito ošišana kosa odaje dojam izduženosti lica. Kratka, slojevito ošišana kosa svojim dužim pramenovima vizualno mijenja oblik lica i vrata.

Asimetrične frizure idealan su odabir za okruglo lice. Okrugla se simetrija lica razbija upravo asimetrijom kojom se lice izdužuje, zbog čega su upravo takve frizure čest izbor osoba okruglog lica. Upravo su zbog toga asimetrične frizure sve popularnije. Kod kratkih je frizura važno da strane koje uokviruju lice budu nejednake čime se vizualno postiže drukčiji dojam lica. To se, između ostalog, može postići i dužim, nepravilnim pramenovima koji padaju niz lice i djelomično ga prekrivaju. Time se postiže dojam izduženijeg i mršavijeg lica.

Kod okruglog lica, dobar su izbor svakako i šiške. Kratke frizure lako je uklopiti sa šiškama, no osobito je važno da se izbjegavaju ravno rezane šiške jer one skraćuju lice te svojom ravnom, pravilnom linijom postižu suprotan efekt. Šiške moraju biti slojevite, što se preporučuje i za kosu, jer se upravo takvim mekšim linijama lice čini dužim i užim. Slojevi šiški isto tako izdužuju i vrat stoga lice više uopće ne izgleda okruglo.

Postoji niz kratkih frizura koje odgovaraju okruglom obliku lica, no neke od najznačajnijih su svakako sve popularnija pixie frizura, kratki i asimetrični bob te garcon frizura.

Pixie frizura

Pixie frizura uživa veliku popularnost i sve se više žena odlučuje upravo za tu frizuru. Idealna je za okruglo lice, no zahtijeva pravilno šišanje i njegu. Kako pixie ne bi činila lice još okruglijim, kosa sa strane mora biti duža, ošišana tako da bude priljubljena uz glavu. Šiške moraju biti slojevite i asimetrične. Pramenovi sa strane lica i asimetrične šiške uokviruju lice i vizualno ga čine tanjim.

Savjetuje se oblikovanje kose na vrhu uz volumen što dodatno izdužuje lice. Za stiliziranje pixie frizure dobro je koristiti vosak kojim se oblikuje i definira volumen na vrhu kose i na šiškama.

Kratki asimetrični bob

Bob je frizura koja ne izlazi iz mode i koja pristaje gotovo svim tipovima i oblicima lica. Za okruglo lice najbolji je kratki asimetrični bob jer asimetrija izdužuje lice i vizualno ga čini mršavijim. Ne preporučuje se zalizani bob, već lagani valovi koji uokviruju lice i tako postižu željeni efekt.

Garcon frizura

Za garcon frizuru potrebna je odvažnost, no pristaje mnogim ženama koje su ljubiteljice kratke kose. Garcon frizura vrlo je kratka, no odiše elegancijom i jednostavnošću. Savjetuje se da kosa na vrhu glave bude malo duža i slojevito ošišana, dok šiške mogu biti slojevite i asimetrične. Ovakva frizura laska okruglom tipu licu jer ga čini dužim i tanjim.

Savjeti prilikom odabira kratke frizure za okrugli oblik lica

  1. Izbjegavajte ravno rezane frizure.
  2. Postepeno ošišana kosa laska okruglom licu.
  3. Slojevite su šiške dobar izbor.
  4. Izbjegavajte zalizane frizure.
  5. Frizure s manje volumena izdužuju lice.
  6. Volumen na kruni glave vizualno čini lice užim.
  7. Izbjegavajte razdjeljak na sredini.
  8. Kovrčava kratka frizura nije najbolji izbor za okrugli tip lica.
  9. Blagi valovi čine lice mršavijim čime se postiže željeni efekt.
  10. Za najbolji rezultat, šišajte svoju kosu u profesionalnim frizerskim salonima.

Za kratku je frizuru potrebna hrabrost i odvažnost, no upravo zbog toga svakako pozitivno utječe na samopouzdanje. Duga kosa često predstavlja teret na glavi, dok kratka kosa daje osjećaj slobode i nesputanosti. Kratka se kosa u odnosu na dugu kosu puno lakše održava i zahtijeva manje vremena, stoga je njena praktičnost velika prednost. Vrijeme utrošeno na pranje, sušenje i stiliziranje kratke kose puno je kraće, a frizura u vrlo kratkom vremenskom roku izgleda uredno i stilski dotjerano.

Osim uštede vremena, prednost je i ušteda novaca jer kratke frizure zahtijevaju manju količinu preparata za njegu kose. Kratku je kosu moguće stilizirati na bilo koji način te pruža puno mogućnosti po pitanju stajlinga – od ravne kose, do valovite i kovrčave, mogućnosti ima napretek!

Autor: B.D., Foto: Engin_Akyurt/Pixabay