Kraljevica, luka i brodogradiliste

pogled na kraljevicu
Pogled na Kraljevicu, Foto: Joadl/Wikimedia

Pored poznatog brodogradilišta na sjevernom dijelu Jadrana, odnosno na čuvenom potezu Crikvenice i ostalih mjesta nalazi se Kraljevica, grad zaista simpatičnog i pomalo neobičnog imena koje kao da priča već sada svoju slavnu prošlost. A kada se već priča o prošlosti Kraljevica se prvi put spominje u 13. stoljeću kao mjesto gdje se 1242. godine pred velikom navalom Mongola sklonio sam mađarski kralj Bela IV.

Tada je Kraljevica bila poznata kao austrijska luka i svakako najstarije brodogradilište te popularno mjesto na Jadranu zahvaljujući naravno zemljopisnom položaju, prirodnim ljepotama i zdravoj klimi.

Kraljevica danas je mjesto na maloj udaljenosti od trgovačkih centara, gdje postoji mnogo smještajnih kapaciteta u hotelima, motelima, privatnim pansionima i autokampovima uz mnogo pogodnosti za rekreaciju.

Zatim nautički turizam i brojne podvodne aktivnosti te prije svega bogatu zabavnu i kulturološku ponudu, što je čini zaista jedinstvenom i turističkom destinacijom.

Kraljevica se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji na svega 20 km udaljenosti od grada Rijeke i to na ulazu u Bakarski zaljev, na raskrižju puteva Rijeka – Split – Zagreb – Krk. Grad uključuje 6 naselja kao što su Bakrac, Kraljevica, Križišće, Mali Dol, Šmrika i Veli Dol.

Naselja Kraljevica s poluotokom Oštro i Šmrika s uvalama Črišnjeva i Neriz nalaze se na priobalnom pristranu, dok se Bakarac, Križišće te Veli i Mali Dol nalaze u zelenoj Vinodolskoj Dolini.

Pored turizma koje zaista cvate u zadnje vrijeme, Kraljevica je isto tako poznata po jednom od najstarijih brodogradilišta na Mediteranu, s tim da je brodogradilište osnovano 1729. godine, a sve do 90-ih godina nosilo je Titovo ime.

Donedavno je bila zadužena za izradu trajekata kao što je Jadrolinija i Wight-Link, zatim tankera Sargeant-Marine, Interorient i Petrolmar te ratnih brodova za potrebe RH te specijalnih plovila i jahti.

Kao što se može primjetiti, Kraljevica pored turizma ima i dosta jaku industriju, odnosno drugu granu djelatnosti pored turizma. Najveću nadu turizam ovog dijela polaže na stari grad Zrinski koji se nalazi u samom centru.

Autor: S.Š. Foto: Joadl/Wikimedia