Škarda i zanimljiv zemljopisni položaj

Zalazak sunca nad otokom
Zalazak sunca nad otokom, Foto: PJL/Wikimedia

U bogatoj ponudi robinzonskog odmora na našoj obali, koji se u svijetskim turističkim kretanjima traži sve više, svoje mjesto našao je i otok Škarda koji se nalazi u bogatom zadarskom arhipelagu. Ljepote otoka očarat će i najciničnijeg turista. Otok za koji mnogo nas nije ni čulo, a radi se o zaista prekrasnoj lokaciji u koju ćete se jednostavno zaljubiti.

Škarda se nalazi između isto tako zanimljivog otoka Premude i Ista, s tim da se na sjeverozapadu 2 km preko Premudskih vrata nalazi Premuda, a na 700 do 800 metara prema istoku, preko Škardskih vrata, nalazi se otok Ist dok se u jugoistočnom smjeru nalaze manji otoci kao što su Dužac, Sestrice, Vodenjak i ostali.

Škarda ima zanimljiv zemljopisni položaj, a to se očituje u tome što se plovidbom prema sjeveru preko Premudskih vrata u Silbanski kanal, dolazi do tri manja otoka poznatija kao Zapadni greben, Srednji greben i Južni greben.

U zanimljivost zemljopisnog položaja možemo se uvjeriti ploveći u smjeru istoka. Naime ako se krene prema istoku dolazi se do Virskog mora, a ako se krene u smjeru zapada, izlazi se na otvoreno more. Dakle Škarda je poprilično zanimljiv otok još zanimljivijeg položaja.

Otok Škarda je otok čija površina iznosi 3,78 km2 sa najsjevernijom točkom kao što je rt Glavica, najjužnijom točkom rt Satrin, najzapadnijom Suhi rt te najistočnijom rt Čimbelić. Najviši vrh Škarde zove se Vela Čimba sa 102 m nadmorske visine.

U zadnje vrijeme sve su popularnija odredišta čija se ponuda uglavnom odnosi na ponudu koja uključuje čisto more, prekrasne plaže i toliko potreban mir svim onima koji su željni bijega od svakodnevnog života.

Na Škardi ćete moći uspostaviti željenu ravnotežu i uskoro se početi osjećati kao da kao da vam je oduvijek ovdje mjesto. Bitno je spomenuti kako Škarda nudi velik broj apartmana ali koji će zadovoljiti sve vaše zahtjeve. Ali, budući da ste kandidat za odmor u stilu pustog otoka, gdje vam pored hrane jedino treba naći prikladno mjesto kako bi se svaki dan mogli nesmetano odmarati, nadamo se da je sam spomen prirodnih ljepota dovoljan da vas uvjeri da posjetite ovo magično mjesto.

Autor: S.Š. Foto: PJL/Wikimedia