Košara za bicikl

košara za bicikl
Košara za bicikl, Foto: William Perugini/Shutterstock

Svi se sjećamo scena iz starih filmova u kojima momak vozi djevojku na biciklu u polju cvijeća ili starih crno-bijelih filmova u kojima je bicikl bio izvor drame ili komičih efekata. Zanimljivo je kako je u posljednjih nekoliko godina i u našoj zemlji primjećen trend povratka ovom načinu prijevoza koji je neko vrijeme bio pomalo zanemeren iako nikada nije potpuno nestao.

Prvi biciklist bio je barun Karl von Drais, iako njegov bicikl jest nalikovao onome koji danas poznajemo, ipak  se razlikovao po jednouj bitnoj stvari. Nije imao pedale već se pokretao tako da se osoba morala nogama odgurivati. Ovaj biciklisitički pothvat zabilježen je 1817. Sredina 19.st. donjela je nove pokušaje u kojima se na ova prometala napokon uvode pedale. To je učinio Ernest Michaux uz pomoć učenika Pierra Lallementa.

Ovi su bicikli bili relativno nezgrapni i J.K. Starley uvodi  lanac kao pogonski mehanizam pa se upravo njegov model smatra prvim modernim biciklom. kasnije kako je tehnika napredovala i materijali postaju kavalitetniji tako se poboljšavaju i performanse i sigurnost bicikala.

No oni nisu samo odlčno sredstvo za razonodu i vozikanje po dvorištu već su i sjajno prometalo. Pogledajte aute koji prolaze pored vas. Koliko njih će prevoziti samo jednu osobu? Bicikl je odlična alternativa pogotovo ako vam je radno mjesto ili fakultet blizu. Nećete se morati zaglaviti u gradskim gužvama i svaki dan ćete dobiti nekoliko minuta intenzivne tjelovježbe. To nije na odmet zar ne?

Bicikli mogu doći sa raznim dodacima, a nama najdraži je upravo košara. Možete li zamisliti išta više vintage od košarice na starom biciklu. Idete kući sa posla i kupili ste prekrasno cvijeće od bakice koja stoji na uglu svaki dan i zataknuli ste ga u svoju košaru. Sada sa osmjehom na licu pedalirate kući dok vam vjetar mrsi kosu.

Košaru za bicikl možete montirati i same. Neće biti komplicirano, a vrlo je praktično ako često biciklirate i ponekad vam smetaju stvari koje nosite sa sobom. Možda laptop, vrečica iz dućana ili nešto slično. Odaberite neku u veseloj boji, osmijehite se pješacima i otpedalirajte u suton.

 Autor: L.K. Foto: William Perugini/Shutterstock