Punk moda, alternativni životni stil

punk moda
Punk moda, Foto: Mayer George/Shutterstock

Punk subkultura bila je iznimno prominentna u razdoblju 80-ih, ali započinje svoj proboj već u 70-ima. Kako to da se ovaj alternativni životni stil uvukao u ormare toliko mladih osoba na pragu odrastanja? Što je potaklo mlade ljude na ekstravagantno izražavanje sebstva kroz modu, glazbu i životne stavove koji karakteriziraju punk pokret?

Punk-rock zapravo započinje kao reakcija mladih na iznimno materijalnu, korporacijama orijentiranu, strukturu društva i zapravo je njihova reakcija samo agresivnija i prerađena varijanta hippie pokreta. Namjerno se žele distancirati od uvriježenih društvenih normi. Kao i mladi ljudi u svim generacijama do sada žele izraziti ono što misle i osjećaju i ovi vanjski znakovi poslužili su kao sjajan alat, jer živimo u kulturi koja prvenstveno razumije samo kozmetičke i vizualne promjene kojima ćemo okarakterizirati onu mentalnu.

Punk moda započela je zapravo u sobama mladih punkera koji su svoju odjeću izrađivali sami bilo da se radilo o prerađivanju starih odjevnih predmeta ili izradi novih. Stare T-shirt majice namjerno su uništavane i zatim spajane ponovo zihericama. Ženstveni modni elementi ironično su nošeni zajedno sa onima koji su tipično muški kako bi se rugalo tipičnoj podjeli na društvene uloge. Tako na punkerici možete recimo vidjeti ženstvenu suknjcu od tila ukombiniranu sa vojničkim čizmama i poderanom starom majicom.

Odjeća se izrađivala i od najneobičnijih predmeta poput vreća za smeće ili je modificirana bedževima, zakovicama i šiljcima. Ovu modu slijedili su i trendovi u šminkanju i frizurama. Kosa je poprimila neobične oblike. Frizuru koja je tipično obilježila punk subkulturu nazivamo popularno irokeza i obično je bila obojena u žarke boje. Jednako tako bilo je prihvatljivo u potpunosti obrijati glavu.

Kasnije ova moda sa ulice pronalazi svoj  izričaj i u visokoj modi tako je “couture majka” punka upravo Vivienne Westwood, a i u radovima Jean Paul Gaultiera možemo pronaći elemente punk mode. Zanimljivo kako brzo se ovaj izričaj uvukao i u filmove sa distopijskom tematikom.

Sjetimo se samo jednog od najboljih filmova ikada snimljenih u kojem nalazimo modificirane punk modne elemente, koji su čak pokrenuli i zasebnu granu punk modne subkulture. Sebe su nazivali The Adicts.  Da, govorimo o Paklenoj Naranči i modnom  izričaju Alexa  i njegovih Drugova izgubljenih u svijetu u kojem ništa više nema smisla.

Nije potrebno da postanete zagrižena punkerica. Danas iz zanimljivog modnog vrtuljka možete iščupati elemente iz bilo kojeg stila koji vam se sviđa i uklopiti ih u svoj stil. Postanite modni koktel i usvojite pokoji šiljak ili strateški razderanu majicu. Začinite svoje ljeto ovim odvažnim iskorakom.

 Autor:L.K.  Foto: Mayer George/Shutterstock