Rekreacija na rijeci Uni

vodopad na rijeci Uni
Vodopad na rijeci Uni, Foto: Hasan Zulic/Wikimedia

Istočnim dijelom like teče zanimljiva rijeka Una koja nudi brojne sadržaje bilo da ste se poželjeli mirne šetnje uz žuboreću vodu ili možda želite nešto malo napetije, pa ćete zgrabiti vesla u ruke i poći na rafting.

Prije mosta u Donjoj Suvaji započinje ugodan put kroz šumu do vrela rijeke Une. Nakon ugodne šetnje sa usponima i silascima naići ćete na uređeno izletište sa klupicama i stolovima na kojem ćete moći predahnuti uz pogled na bajkovito plavo jezerce.

Ovo mirno jezerce dio je istog vodenog mehanizma koji će nešto dalje prema granici sa Bosnom i Hercegovinom pokazati svu svoju snagu. Vodena površina ovog mirnog  jezerca u kojemu rijeka izvire u potpunom je kontrastu sa adrenlinskim vožnjama koje nudi nešto nizvodno.

U gornjem toku rijeka Una je prehladna kako biste se umočili u njenu bistru vodu. Temperatura joj ne prelazi 7-8 °C. No to ne sprječava ljude zaljubljene u splavarenje da okušaju sreću na ovoj, ponegdje divljoj, gorskoj rijeci. Ima li ljepšeg osjećaja za jednog avanturista kada u ruke uzme vesla, čvrsto se ugnjezdi u gumeni čamac i krene ukrotiti ovu goropadnicu.

Na ovo divlje putovanje možete se ukrcati podno Štrbačkog buka, a vožnja bi mogla završiti u Loskunu ili Lohovu u susjednoj Bosni ili Hercegovini, stoga ne zaboravite u nepromočivu zaštitu upakirati osobne dokumente koji bi vam mogli biti potrebni.

Put može potrajati nekoliko sati, a ovisno sa kojom agencijom se dogovarate moguće je organizirati i objed i smještaj. Iako je rafting na Uni prava adrenalinska injekcija možda ipak želite nešto mirniji provod putujete li sa malom djecom ili starijim osobama pa bi bilo zanimljivo razgledati ovu rijeku putem kanua ili kajaka koji nude glađu vožnju.

Ova ruta vodi turiste mirnijim tokom i koncentrira se na prirodne ljepote koje ih okružuju. Rijeka daje život širokom području oko sebe i želite li ugodan provod u okruženju bujnih biljaka i šumskih stvorenja koja žive u njenoj blizini nećete požaliti ovu vožnju. Nadamo se da ćete se okušati u ovim zanimljivim aktivnostima nanesu li vas koraci ikada putem Une.

Autor: L.K. Foto: Hasan Zulic/Wikimedia