Karirana košulja je opet u modi

karirana majica
Karirana majica, Foto: michaeljung/Shutterstock

Kako je nešto tako jednostavno kao pruge postavljene pod pravim kutom postalo tako lijepo i očaravajuće. Volimo svoj karirani uzorak. Može vam se činiti da je rezerviran samo za hladne zimske večeri ili božićne ručkove, ali to nije tako. Možda je razlog zbog kojeg nas je tako osvojio njegova duga povijest.

Prvi tragovi koji govore o pojavi kariranog uzorka oni su sa mumije stare 3000 godina. Ova osoba i njena karirana tkanina zauvijek su ostale zaleđene u vremenu u prostranstvima Kine i podsjećaju nas na to kako je sve započelo.

U modnim sferama karirano nas odmah vodi put Burberryja, ali ovo nije jedina modna stanica na kojoj se tartan iskrcao. Uz to što krasi ove divne, kvalitetne i bezvremenske kapute i balonere ujedno je uzorak koji je iznimno snažan. Iako nije strano da je tu i tamo zalutao na komade razih modnih dizajnera ipak postoje oni koji su mu posvetili nešto više svog opusa.

Bujna povijest tartan uzorka nabila ga je mnogim značenjima pa je takvim zakučastim putevima upala u fokus modne priče koju nam je ispšričala Vivienne Westwood. U 70im godinama mladi su odlučili da im je dosta represije sistema i nakon što je energija ljeta ljubavi splasnula počeli su se formirati brojni subkulturni životni stilovi među kojima se nalazio i punk, unutar kojeg se karirani uzorak mogao mirno smjestiti.

I tako karirano jednostavno postaje dio modnog kolektivnog nesvijesnog i sa vremenom ponešto mutira. Iako volimo odjenuti klasičnu kariranu košulju ona nije najprikladnija za ljetne mjesece. Za ove temperaturne rekordere ovdje su zato neobični tartani u pastelnim bojama otisnuti na lakim i prozračnim tkaninama.

Posebice volimo kombinacije pastelno roze, narančaste i bijele. Za nešto profinjeniji i klasičniji stil preporučamo odabir bež i plavog kariranog uzorka na košulji. Ona će sjajno izgledati na kratke bijele hlačice i sandale na punu petu. Dodate li još i slamnati šešir postajete jednostavno neodoljive. Pogodile ste modni jackpot. Stoga nemojte se bojati uzoraka poigrajte se njima i uživajte u ljetu.

 Autor: L.K., Foto: michaeljung/Shutterstock