Karijes kod djece

karijes kod djece

Mnogo je uvjerenih roditelja kako o karijesu kod djeteta ne treba razmišljati do barem prve godine života, ako ne i kasnije. Istraživanja su pokazala da je to pogrešan način razmišljanja i da je karijes djece nešto o čemu treba voditi računa i prije nego što su se nadali.

U ustima tek rođene bebe tvrdi se kako ne postoje bakterije i to je točna tvrdnja, a do njih dolazi kasnije. Razvojem bakterija dolazi do problema poznatih kao karijes jer dijete s vremenom pored mlijeka počinje jesti i drugu hranu, a pojavom prvih zubića rizik od izbivanja karijesa bude još veći.

Kao jedan od razloga je i dugotrajno hranjenje djeteta mlijekom na bočicu zbog čega nastaje karijes bočice. O čemu se radi? Mlijeko se počinje razgrađivati već u ustima, a što pogoduje bakterijama koje se tamo već nalaze.

Stomatolozi savjetuju čišćenje zubića na početku njihovog izbijanja. To je obično oko četvrtog mjeseca života, a kako ne bi šokirali tako malo dijete, na početku je dovoljno obrisati usnu šupljinu uz pomoć gaze.

Nakon osmog mjeseca života kada dijete ima već nekoliko zubića možete ga početi navikavati na dentalnu higijenu, tako što ćete mu svaku večer prije spavanja oprati zube uz pomoć male četkice prilagođenje njihovoj dobi. Ako niste sigurni za savjet uvijek možete upitati ljekarnika ili stomatologa.

Kako bi se pobrinuli da će dijete imati zdrave zube, već nakon navršene prve godine života svaku večer prije spavanja možete uvesti rutinu pranja zuba uz pomoć paste za zube koju mogu slobodno progutati.

Preporučuje se svaku večer prije spavanja i nakon obroka pranje zubića s kojim će dijete polako prihvatiti rutinu, a kasnije i naučiti kako pravilno oprati zube.

Razvoju karijesa kod djece doprinosi unos jednostavnih šećera te ugljikohidrata. Budući da je na mliječnim zubima tanja caklina oni se brže kvare, pa nakon što bakterije dopru do živca izazivaju bolne reakcije ili zubobolju. Starija djeca mogu reći kada ih boli zub, a nakon toga roditelji trebaju što prije reagirati i odvesti dijete na pregled.

Stomatolozi su mišljenja kako bi dijete prvi pregled trebalo imati već nakon što je napunilo godinu dana života.

Dok neki roditelji smatraju kako je to prerano, a pogotovo ako im je dijete dobilo tek prvi zubić, postoje roditelji koji dijete već s 12 ili 14 mjeseci vode na pregled kod stomatologa kako bi se moglo polako naviknuti na zubara i kako bi se izbjegli budući strahovi zbog posjete stomatologu.

Kada ćete prvi put krenuti zubaru ovisi o vama, ali važno je dotada pobrinuti se da djetetovi zubići budu zdravi.

Autor: S.Š., Foto: Grigoryeva Liubov Dmitrievna/Shutterstock