Kada je vrijeme za prvi mobitel

kada je vrijeme za prvi mobitel

Vi kao roditelj želite da vaše dijete u svakom trenutku bude sigurno da vas može dobiti bilo kada. To je jedan od razloga zašto se roditelji odlučuju na kupnju mobitela za dijete, a zbog čega mnoge zanima kada je vrijeme za prvi mobitel. Koliko dijete treba imati godina da bi dobilo uređaj?

Danas je teško vidjeti tinejdžera koji uz sebe nema mobitel. Ne samo što roditelji smatraju da je to pitanje sigurnosti i da im se dijete može javiti kada ih god zatreba, djeca na taj način žele biti dio društva u kojem je postalo nezamislivo da uz sebe nemaju uređaj s kojim mogu u bilo kojem trenutku na internet i ako je potrebno javiti se nekom od svojih prijatelja, pa sjedio on i nekoliko klupa iza njih.

Djeca potrebu za mobitelom imaju već od najranije dobi i to još u vrijeme vrtića, ali bez obzira koliko ga oni željeli roditelji trebaju znati procijeniti kada je najbolje vrijeme za kupnju uređaja.

Kako bi bili sigurni da je došlo vrijeme za prvi mobitel dijete treba biti svjesno kakve sve opasnosti postoje od interneta, ukoliko mu kupite pametni telefon i da je mobitel samo za važne pozive, a ne za dugotrajno dopisivanje s prijateljima i pretraživanje raznih internet stranica.

Kao i kod svega ostalog tako i ovdje postoje prednosti i nedostaci korištenja mobitela. Jedna od prednosti je što vam se dijete može javiti kada je god to potrebno, a vi ga ne morate zabrinuto čekati na povratku iz škole, nego i nazvati u slučaju da kasni.

Pored lakše komunikacije s roditeljima dijete će se lakše povezati s okolinom i prijateljima te doći do željenih informacija vezano za školu, ako slučajno taj dan nije moglo doći iz opravdanih razloga.

Glavni nedostatak mobitela je veliki trošak za roditelje jer iako sve kreće s malim i dogovorenim iznosom, s vremenom se računi povećavaju jer dijete ima sve veće želje. Ako njegov prijatelj može na internet zašto i on ne bi mogao?

Troškovi se ne odnose samo na cijenu uređaja. Poznato je kako su djeca u mlađoj dobi uglavnom razigrana i ne razmišljaju puno o obavezama, pa bi se tako moglo dogoditi da će izgubiti mobitel ne razmišljajući koliko je vas koštalo da mu ga nabavite.

S djecom je potrebno razgovarati i objasniti im koliko je važno da budu odgovorna te da je pravo na korištenje mobitela privilegija.

Autor: S.Š., Foto: Olga Sapegina/Shutterstock