Kako znati kada je beba sita

majčino mlijeko

Rođenje djeteta podrazumijeva mnogo toga zbog čega se upravo roditeljstvo smatra najodgovornijim poslom na svijetu koji nikada ne prestaje. Poseban dio cijele ove priče predstavlja prehrana malih beba kada se u početku dijete hrani samo mlijekom.

Mnoge mlade mame nisu sigurne rade li dobro i pružaju li djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari. Majčinstvo je period u životu koji donosi puno novih situacija s kojima se svaka mlada mama mora upoznati kako bi što prije djetetu dala sve ono što mu treba.

Majke koje imaju mlijeka svoju bebu doje i to se smatra najboljim načinom hranjenja, dok majke koje nemaju mlijeka svoju bebu hrane preko bočice. Bez obzira kako hranili svoje dijete važno je da znate kada je sito.

Kako znati kada je beba sita? Pitanje je to koje su postavile mnoge majke. Da bi bile sigurne je li njihovo dijete dobilo dovoljnu količinu hrane važno je da promatraju njegovo ponašanje. Iz toga se puno toga može iščitati.

Majke koje svoje dijete hrane na bočicu znaju točnu mjeru i da je njihova beba dobila dovoljnu količinu. Nažalost sve mame koje doje svoju djecu ne mogu nikada biti sigurne je li njihovo dijete sito, ali zato mogu promatrati djetetovo ponašanje.

Jedan od znakova po kojem možete znati kada je beba sita je kada primijetite da su se šakice polako opustile i oči zatvorile. Dijete koje je dobilo potrebnu količinu mlijeka pustit će bradavicu dok će se beba koja nije dobila dosta nastaviti držati za bradavicu.

Beba koja nije sita nakon dojenja će se odmah probuditi i plakati te tražiti još. Kako bi znali da vam dijete dobiva potrebnu količinu mlijeka možete pratiti koliko je mokrih pelena. One bi trebale biti mokre svaka tri sata kada je vrijeme za presvlačenje.

Kod dojenja je važno da budete uporni i ne odustajete ako mislite da se smanjila količina mlijeka. Samo tako možete izbjeći nadohranu koja ne može zamijeniti sve sastojke koji dolaze iz majčinog mlijeka.

Autor: S.Š., Foto: alcaline/Shutterstock