Ljubav prema djetetu

voljeti dijete

Današnji ubrzani tempo života uvelike utječe na odnos roditelja sa djecom. Od toliko svakodnevnih obveza roditelji ne stignu zastati i pokazati svome djetetu koliko ga stvarno vole. No, to ne smije biti tako jer ukoliko želite imati sretno dijete, koje je uspješno u životu, morati ćete se više potruditi. Uvijek postoje načini na koje svome djetetu možete pokazati ljubav, a u nastavku vam donosimo koji su to.

Dijete savršeno primjećuje kada ste odsutni i kada u razgovoru sa njime gledate u mobitel ili kompjuter. Nemojte to raditi! Razgovarajte sa svojim djetetom tako da ga slušate, gledajući ga u oči. Naravno da nije uvijek moguće posvetiti djetetu svu pažnju, no odredite vrijeme u danu koje će biti namijenjeno vama i dijetetu i tada sav posao i obveze stavite sa strane.

Odgojite svoje dijete na način da ste puni razumijevanja i ljubavi! Odgajati dijete kroz deranje, kazne i batine nije potrebno, a i nije pozitivno učinkovito, nego jedino što pružate djetetu je strah i frustriranost. Odgajajte dijete na način da djetetu stvorite rutinu i pokažete mu određene vještine zbog kojih će odrasti u sposobnu i zadovoljnu osobu. Pokažite svome djetetu da ga volite i da brinete o njemu, tako da svome djetetu objasnite što nije dobro na čvrst ali, miran način koji treba biti pun ljubavi.

Svaki dan primijetite nešto novo kod svog djeteta i recite mu da to kod njega jako volite. Bilo da je dijete napravilo sve svoje zadatke na vrijeme, pomoglo vama, pospremilo sobu, itd. Primjećujte uvijek pozitivne stvari, te ih dajte svome djetetu do znanja kroz pohvalu, koja nikada ne smije izostati! Nemojte se obraćati djetetu samo kada dijete pogriješi!!

Tu i tamo, ali što češće, pišite poruke svome djetetu. Kako i mi odrasli, tako i djeca vole primiti poruke ljubavi. Pošaljite vašem mališanu koliko ga volite ili kako mu želite lijep dan. vjerujte oni će to znati cijeniti.

Večera je savršeni trenutak da se obitelj okupi zajedno i da se razgovara o proteklom danu. Tijekom večere bi atmosfera trebala biti opuštena i puna ljubavi, a ukoliko se za vrijeme večere ne možete svi okupiti zajedno, onda odrediti neki drugi obrok u danu, koji će biti zajednički.

Planirajte vikend zajedno i veselite mu se. Provesti vrijeme za vikend sa svojim djetetom je neprocjenjivo, a vašem djetetu to jako puno znači.

Podijelite sa svojim djetetom dan koji ste proveli, razgovarajte i budite prijatelji. Recite djetetu što ste sve proživjeli kroz dan, to će dijete jako razveseliti i biti će ponosno što imate povjerenja u njega.

Što više se smijte zajedno! Glupirajte se, igrajte se, pričajte viceve ili smiješne priče… Smijeh je lijek za svaki problem, stoga ga što češće prakticirajte, te uživajte i opustite se zajedno.

Roditelji često prestanu sa navikom čitanja kada dijete nauči čitati samo, no djetetu trebate nastaviti sa čitanjem u istoj dozi kao kada je bili malo. Nemojte se povlačiti čim dijete nešto nauči, radije čitajte zajedno ili mu čitajte one kompliciranije priče koje još ne može samo. Budite zajedno i družite se kroz priču.

Pokažite djetetu koliko ga volite kroz igru. Igrajte se što god vam padne na pamet, i u čemu god možete oboje sudjelovati, jedino što je bitno u igri je da se u potpunosti uživite u igru i prepustite.

Kako bi dijete naučili da bude kulturno i pristojno odgojeno, bitno je da vi imate usvojene te manire, koje će vaše dijete kasnije iskopirati, jer će to gledati svaki dan. Svaki puta kada vam dijete nešto da, recite mu hvala, neka svakodnevno sluša riječi hvala i molim, na taj način će ih najjednostavnije usvojiti.

Puno, puno, puno grlite svoje dijete, posebice kada ga ugledate nakon radnog dana, kada se pozdravljate ili kada ga negdje ostavljate. Poneki roditelji grle svoju djecu posve spontano i normalno, no ukoliko vi niste u toj grupi roditelja, počnite biti, jer zagrljaj radi čudi i mnogo znači vašem djetetu.

Autor: A.Z., Foto: AVAVA/Shutterstock