Kako uspješno započeti dan

Dobro jutro, Foto: Aletia/Shutterstock

Uspješan dan započinje savršenim jutrom. Kako bi vaše jutro trebalo izgledati da bi vam dan bio savršen? Ključni koraci za postizanje uspješnog dana su koncentracija, zdrava hrana i pozitivno razmišljanje, a veliku korist možete izvući ako se za sljedeći dan pripremite već noć prije.

Probudite se na vrijeme

Osnovno pravilo je da namjestite alarm na vrijeme kako biste imali dovoljno vremena da se u miru i bez stresa pripremite za novi radni dan i sve obaveze koje vas očekuju. Svi volimo spavati malo duže pa makar se radilo o samo pet minuta, ali morate donijeti čvrstu odluku da ćete uvijek ustajati na prvi alarm jer vas isprekidan san ujutro može učiniti još umornijima.

Započnite dan čašom vode

Nakon što ustanete i maknete zavjese kako bi jutarnje sunce moglo obasjati sobu i dati vam dodatnu energiju, uputite se u kuhinju i započnite dan čašom vode. Voda ne bi trebala biti previše hladna jer u tom slučaju može predstavljati šok za organizam. Radije posegnite za mlakom ili čak toplom vodom u koju možete dodati malo meda i limuna. Ovaj jutarnji napitak bit će savršen okidač za pokretanje organizma, a nemojte zaboraviti na unos vode i tijekom ostatka dana.

Vježbajte

Nastojte svakog jutra odvojiti barem nekoliko minuta za bilo kakav oblik tjelovježbe. Koliko god kratka ta aktivnost bila, ipak će vam pomoći da se brže razbudite i podignete energiju. Jednom kada uvidite koristi koje vam donosi jutarnja tjelovježba, bit ćete spremniji izdvojiti više vremena i češće vježbati. To će vam omogućiti da tijekom dana budete svježiji i da noću lakše utonete u san.

Ne preskačite doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu jer njime osiguravamo energiju koja nam je potrebna tijekom dana, zato ga nikako nemojte preskakati. Najbolji izbor za doručak su zobene pahuljice s voćem ili jogurtom. One su bogate vlaknima i čine nas sitima pa u tom slučaju lakše možemo izbjeći nezdrave grickalice za kojima znamo posegnuti kada osjetimo glad prije ručka. Nismo zaboravili ni na kavu. Nju možete popiti u miru nakon što obavite sve što smo spomenuli ranije.

Kad je u pitanju kraj dana, prije odlaska u krevet barem sat vremena izbjegavajte korištenje bilo kakvih uređaja iz kojih dopire štetno plavo svjetlo. Pogasite sve ekrane, razgovarajte s partnerom, nekim drugim članom obitelji ili cimerom. A možete se opustiti i tako što ćete pročitati par poglavlja neke knjige.

Autor: A.V., Foto: Aletia/Shutterstock